Kontra je sarajevski reper koji je član FM Jam ekipe, DJ dua Insani u Membrani i kreativnog kolektiva Disco Kliker. Iza sebe ima dva solo albuma (Igra riječi i Nikad zauvijek isti), jedan album s kolegom Shtukom (Pogled u prazno) te tri albuma sa Frenkiem i Indigom (Putanja, Egzil i 2020). Pored albuma u svojoj diskografiji ima nekoliko mixtape izdanja, potpisuje muziku na mnoštvu numera za druge izvođače kao producent i često je za miks pultom kao DJ u klubovima širom BiH. Mnogi kritičari naglašavaju njegove tekstove i dikciju kao najjače adute, a koncerti sa Frenkiem i Indigom su među najenergičnijima u regiji.

Koja je tajna uspješnog snalaženja u različitim podstilovima rap glazbe i zašto je važno biti raznovrstan?

Mislim da to nije tajna, već to prirodno dođe ako dugo pratite Rap muziku i pomalo analizirate. Ja sam pažljiv slušalac, slušam i dikciju i flow kod izvođača i onda elemente toga primjenim na svoju muziku. Pravim muziku onako kako je volim slušati – najraznovrsnije moguće. Rap je toliko bogat podžanrovima da skoro pa ne morate zaći u druge žanrove. Uvijek sam se dokazivao sebi a onda i drugima i ne bih mogao dopustiti da prođe jedan podžanr Rap-a koji mi se sviđa a da se nisam okušao u njemu. Recimo, sad radim drill.

Sam naslov Vašeg drugog albuma ''Nikad zauvijek isti'' ukazuje na tematiku promjene. Što se ponajviše promijenilo u Vašem pristupu radu od prvijenca ''Igra riječi'' iz 2014.?

Najviše sam se promijenio ja, jer sam „Igra riječi“ radio sa 24 godine, neke pjesme i sa 21. čak. Sada mi je 30 pa je velika razlika u godinama između prvog solo albuma i drugog. Mislim da se čovjek uvijek treba barem malo mijenjati, i što je najvažnije, ne bojati se promjena jer one neminovno dolaze. O tome ima govora i na samom albumu. Način života mi je drugačiji nego sa 24 – razumniji sam i staloženiji i imam drugačije ciljeve na kojima aktivnije radim. Ukratko, manje furam neozbiljne furke, ne mislim da je ponos biti „ulica“ i da je super da ti ambicije dosežu do prve prodavnice u mahali.

Album predvode dva netipična singla; ''Na svoj način'' i ''Sergej''. Sergej je odao počast mostarskoj legendi nogometa Sergeju Barbarezu. Što Vas je inspiriralo na pisanje o ovom velikom sportašu i gdje točno se po Vama nalazi poveznica između sporta i rap glazbe?

Želio sam predstaviti svoju ideologiju u Rapu kroz nešto razumljivije običnom slušaocu, a to je definitivno fudbal. Pjesma jeste posvećena Sergeju Barbarezu naravno, ali koristi njegov lik i djelo kao alegoriju za timski rad, posvećenost i strast. Njegova karijera je nevjerojatna priča, a on mi je kao dječaku bio idol.

Na naslovnoj slici albuma stojite ispred crvene pahulje - sarajevskog simbola Zimskih olimpijskih igara iz 1984. godine, a tu je i ilustracija dječaka koja se pojavljuje i u videospotovima. Koja je priča iza koncepta omota?

Drago mi je da primjećujete to, ja vodim računa o simboličnim detaljima i oni su bitan dio moje muzike. Dječak na mom logotipu ide u kontra smjeru dok hoda pod mjesečinom, simbolizira sanjarenje i ostvarivanje dječačkih snova. Pahulja je općepoznati simbol Sarajeva ali je ova konkretno na omotu oronula, zahrđala i kao takva simbolizira kako prošlost ustvari blijedi. Nikad zauvijek isti. I Sarajevo, i ja.

kontra dobitnik nagrade spektar za najbolji rap album
Adnan Lingo 

Glazbu za dio albuma radio je prerano preminuli talentirani producent Rijad Fazlić Kolateral, a studio u kojemu je Vaš album snimljen nosi i njegovo ime. Kakav je trag Kolateral ostavio na Vaš cjelokupni rad?

Mislim da ste u pitanju već naveli koliko je ustvari bio bitan. Kolateral je odmalena sa mnom u muzici, radili smo skupa više od 10 godina. Na Kolaterala sam mogao računati u svakom trenutku, kad god bi zapelo oko bitova ili produkcije, njemu sam se mogao obratiti i više puta me je izvukao iz belaja. Radio je i na mom prvom albumu. Neke od mojih najpopularnijih pjesama su njegove. Cijela ekipa ga je voljela kao mlađeg brata. Moje kompletno muzičko djelovanje ne bi bilo isto bez njega, i zato ću čuvati sjećanje na njega dok sam živ. To je minimum koji mogu da mu vratim.

Rap glazba popularnija je više nego ikad, a ponajviše među mladima. Iz mase repera izdvajate se svojom vještinom, stavom, raznovrsnošću i kvalitetnim tekstovima koji mogu oplemeniti slušatelje. Mislite li da bi današnji reperi trebali biti više odgovorni u pisanju svojih tekstova?

Ne mislim da bi trebali biti odgovorniji, ali mi je žao što nema više publike koja cijeni repere koji su posvećeniji svom tekstu, odnosno koji su odgovorni. Volim slušati i ja bezbrižnu muziku koja me samo zabavi, i sam pravim nekad takvu muziku, ali je Rap puno više od toga. Nekad dobijem dojam da su ljudi u Rapu samo da bi bili popularni i pravili to što većini odgovara. Nemam ništa ni protiv toga, ali to nije ono što je mene privuklo ovoj muzici. Imaš savršenu platformu da kažeš nešto o sebi, da izneseš stav, da budeš kreativan, da ostaviš svoj trag – a ti to svedeš na nevješto rimovanje i kopiranje američkog ili njemačkog hita, ne bi li nabio preglede. Meni je ovo više od toga.

Uzimajući u obzir sveopći nedostatak nastupa uživo, planirate li objaviti još koji videospot za pjesme s albuma ili pak planirate snimanje novog materijala?

Uvijek imam u planu nešto za snimanje, tako da možete očekivati neke singlove ove godine. Što se tiče spotova, i na tome radimo i sigurno će biti jedan ili dva s albuma.

kontra dobitnik nagrade spektar za najbolji rap album
Adnan Lingo 

https://www.instagram.com/spektarmusic/

https://www.facebook.com/spektarmusic