Smatrate li da je razmjena zavjeta osobni čin koji želite podijeliti isključivo s partnerom ili sa samo nekoliko najbližih članova obitelji ili prijatelja? Možda se želite vjenčati negdje u inozemstvu ili na lokaciji udaljenoj od vašeg grada, ali ne možete si priuštiti veliku svečanost? Jednostavno ne osjećate da tradicionalno vjenčanje odražava vaše osobnosti? Pandemija je potvrdila da je intimno vjenčanje najsigurnija opcija?

Ako je barem jedan od vaših odgovora na ova pitanja potvrdan, upravo bi elopement mogao biti vaš izbor za vjenčanje iz snova. Elopement vjenčanja su dugo imala reputaciju netradicionalnih, iznenadnih i ponajprije tajnih događaja. Danas smo svjedoci činjenice da se parovi sve češće odlučuju upravo za tu vrstu vrsta vjenčanja. Ljepota elopementa skriva se u činjenici da je to gotovo u potpunosti stress free tip vjenčanja. Dovoljno je znati da prepustite li se u ruke profesionalnom organizatoru vjenčanja, u samo nekoliko dana možete imati cijelo vjenčanje organizirano, i to do posljednjeg detalja. Upravo to vam omogućuje spontanu i brzu odluku za elopement vjenčanje, možda čak i usred godišnjeg odmora. Nije li to tako romantično? A posljednjih godina primjećujemo i povećanje broja elopemenata u Hrvatskoj. U neizvjesno doba pandemije ovo je inspirativna forma vjenčanja, svojevrstan bijeg od vrlo neizvjesne stvarnosti u kojoj živimo, ali i jasan dokaz da ljubav uvijek pronađe svoj put.

zasto-elopement-vjencanje-zavirite-u-fotografije-iz-divnog-dubrovnika

Zašto je Hrvatska idealna destinacija za elopement vjenčanja? Brojne lokacije, možda poznate isključivo lokalnom stanovništvu, osobito duž jadranske obale, idealne su za intimnu ceremoniju. Prekrasni planinski vrhovi s pogledom na stotine otočića, raskošni dvorovi palača koje datiraju još iz rimskog doba, osamljene uvale i šljunčane plaže ili lijepe crkvice, samo su neki primjeri koji golicaju maštu i predstavljaju upravo ono o čemu mnogi parovi sanjaju. Upravo su lokacije razlog zašto Hrvatsku sve više stranih parova odabire za svoje elopement vjenčanje.

A kako bi i vama bilo lakše odlučiti se za ovaj potpuno jedinstven doživljaj vjenčanja, donosimo vam pet osnovnih pravila kako organizirati elopement vjenčanje.

1. Organizator vjenčanja. Ako angažirate organizatora vjenčanja, naša je preporuka tzv. tailored-made vjenčanje. Kod elopementa parove ohrabrujemo da se raspitaju za osnovni paket i pojednostave neke tako tipične poslove u organizaciji vjenčanja te da se posvete personalizaciji svog dan iz snova. To je jako uzbudljivo i zabavno uz pomoć profesionalca koji razumije mladence i nudi im kreativna rješenja. Dopustite si da taj poseban dan govori o vama više nego što ste ikada zamišljali. Neka to bude uspomena koju ćete pamtiti zauvijek kao dokaz svoje predanosti, ljubavi i zavjeta koje ste jedno drugom dali.

zasto-elopement-vjencanje-zavirite-u-fotografije-iz-divnog-dubrovnika

2. Svečana večera. Hrvatska se zasluženo dugi niz godina nalazi na samom vrhu europske, ali i svjetske gastronomske scene. Predlažemo zdravicu neposredno nakon ceremonije s čašom pjenušca nekih od poznatih hrvatskih vinara kao uvod u lijepu i intimnu večer, neovisno o tome je li riječ o večeri za dvoje ili s nekoliko vrlo bliskih gostiju.

zasto-elopement-vjencanje-zavirite-u-fotografije-iz-divnog-dubrovnika

3. Prvi ples. Nikako nemojte zaboraviti na svoj prvi ples! Bilo da zaplešete pred objektivom fotografa uz zvuke violine ili senzibilnog saksofona na terasi restorana koji ste odabrali za proslavu vjenčanja, obilježite taj trenutak ulaska u brak u zagrljaju!

zasto-elopement-vjencanje-zavirite-u-fotografije-iz-divnog-dubrovnika

4. Fotograf. Možda je najvažniji element u organizaciji elopement vjenčanja fotograf. Angažirajte profesionalnog fotografa čiji rad istinski volite. Bez obzira na to što ste se odlučili na malo i intimno vjenčanje, ne zaboravite na sve one koji možda neće biti dio tog vrlo posebnog dana, a fotografije im mogu pomoći da se povežu s vama barem u mislima. One će biti vaša vječna uspomena na najljepši dan u životu kada ste uistinu samo vi i vaša ljubav bili važni, ali ostat će i inspiracija za sve dane zajedničkog života.

zasto-elopement-vjencanje-zavirite-u-fotografije-iz-divnog-dubrovnika

5. Vjenčani list. Ako organizirate vjenčanje u inozemstvu, prepustite stručnim osobama brigu o dokumentima i komunikaciju s relevantnim institucijama. Mnogi organizatori vjenčanja pružaju tu uslugu i od nevjerojatne su pomoći. Ako ste se odlučili sami organizirati elopement vjenčanje, svakako se obratite svojem veleposlanstvu u zemlji u kojoj planirate vjenčanje, matičnom uredu te ovlaštenom sudskom tumaču.

zasto-elopement-vjencanje-zavirite-u-fotografije-iz-divnog-dubrovnika

Tekst Ivana Knezović, Promessi weddings & events

Fotografije Vanja Vrkljan