Kada razmislite o vjenčanjima prije ožujka 2020., možda ćete se prisjetiti da su trendove tada krojili bogati i slavni. Mladenke su s nestrpljenjem čekale objave svojih omiljenih celebrityja kako bi ih fotografije s njihova vjenčanja inspirirale da unesu dašak glamura i u vlastito. Tome je i danas tako ali u skladu s trendovima koje je prekrojila pandemija. Petite ili mala, intimna vjenčanja format su koji odabire sve više mladenaca, kako zbog epidemiološki prihvatljivih okvira, tako i iz razloga što je malo vjenčanje baš ono po njihovoj mjeri.

San Canzian wedding
Flick Factory / Weddings in Croatia Vjenčanje u Istri, San Canzian

Danas svjedočimo novim formatima poput:

1. Vjenčanja kod kuće / u vlastitom dvorištu

Parovi koji žele izbjeći nesigurnost zbog restrikcija vezanih uz vjenčanja, poput ograničavanja broja uzvanika u zatvorenom prostoru, odlučuju se vjenčati na vlastitom posjedu, posebice ako na raspolaganju imaju prostrani vrt ili dvorište.

2. Vjenčanja na otvorenom ili pod šatorom

Stroge smjernice vezane uz svadbene prostore, održavanje socijalne distance i druge mjere koje se odnose na zatvorene prostore stavile su u fokus specijalizirana imanja koja nude vjenčanje na otvorenom ili pod šatorom, a odlikuje ih mnogo veća fleksibilnost.

San Canzian wedding
Flick Factory / Weddings in Croatia Vjenčanje na otvorenom, San Canzian

3. Elopement

Doslovan prijevod ovog termina bio bi „bijeg“, što znači da su se mladenci odlučili vjenčati daleko od svih, često i u tajnosti, tako da nitko (čak ni roditelji) ne zna za njihove planove. Ipak, neki se parovi odlučuju povesti sa sobom nekoliko najbliskijih osoba koje će svjedočiti činu sklapanja braka obično na nekoj egzotičnoj lokaciji. Hrvatska je sve atraktivnija destinacija za inozemna vjenčanja, uključujući i elopement.

4. Boutique vjenčanja

Uglavnom se vjenčanja s manjim ili srednjim brojem uzvanika povezuju s pojmom boutique vjenčanja, što podrazumijeva intimnu i visoko stiliziranu proslavu u društvu najbližih i najdražih osoba. Organizacija takvih vjenčanja je jedinstvena, a svakom se detalju pristupa s velikom dozom personalizacije kako bi se naglasilo ono što je specifično za određeni par. U boutique vjenčanju sve je podređeno osobnosti mladenaca i to je polazišna točka u izboru lokacije, stila i atmosfere vjenčanja. Vizual takvog vjenčanja uvijek je pomno osmišljen kako bi stil i estetika u kombinaciji s ostalim elementima stvorili izgled i doživljaj koji će biti kreirani baš za određene mladence. Takav pristup nadilazi izbor boje stolnjaka i vrste cvijeća pa kao rezultat dobijemo autentično, jedinstveno i visoko stilizirano vjenčanje.

San Canzian wedding
Flick Factory / Weddings in Croatia Vjenčanje po vedrim nebom, San Canzian