Mnogi poznati Hrvati odvažili su se zamijeniti užareni asfalt za domove okružene prirodom, daleko od gradske vreve.

Dušan Bućan

Dušan je preselio na svoju djedovinu i u potpunosti zamijenio gradski asfalt zelenilom i prirodom. Za Story.hr otkrio je kako se odlučio na taj potez.

'Oduvijek me to interesiralo s obzirom na to da sam od malena paralelno bio na gradu i u selu, ali sam uvijek to odgađao u životu. Okidač je ustvari bio moj odlazak na Aljasku gdje sam proveo neko vrijeme u divljini, u surovim uvjetima. Kada sam se vratio, više ništa nije bilo isto', rekao je.

Dušan Bućan ne žali zbog odluke o promjeni životnog stila
Dražen Kokorić 

Preselio se na svoju djedovinu te je vikendicu pretvorio u svoj dom.

'Djedovina je zapravo mamino nasljeđe, tamo je bila vikendica koju sam pretvorio u kuću za život', dodao je. U slobodno vrijeme, objasnio nam je, najviše voli leći na kauč i gledati razne sadržaje na streaming platformama. No, Dušan nije jedan od onih koji se samo izležavaju jer kada zima pokuca na vrata...

'Drva su još uvijek u igri i moram priznati da mi je to nekako i najslađe. Kad vatrica gori onda je baš gušt', rekao je.
grad odlazi zbog posla, a naveo nam je i što mu najviše nedostaje.

Dušan Bućan živi okružen prirodom
Privatni album 

'Ne nedostaje mi grad. Dosta sam se nahodao. Iz grada mi nedostaju prijatelji, odnosno dostupnost prijatelja. Ja radim u gradu pa ga gledam kroz tu neku dimenziju', dodao je.

Vratio se u grad zasad ne bi. 'Očekivanja su mi ispunjena. Žao mi je samo što to nisam ranije napravio', otkrio je.

Sanja Doležal

I Sanja je jedna od onih koji su se odlučili na životni zaokret. Ona je Zagreb zamijenila vikendicom u Donjem Zvečaju na Mrežnici.

'Na Mrežnici sam veći dio godine, ali zbog praktičnosti Božić je ipak u Zagrebu. Odem i zimi, pogotovo ako padne snijeg. Tada je priroda čarobna', rekla je nedavno za magazin Story.

'Definitivno osjećam da je život kvalitetniji u prirodi, u maloj sredini. Nije to odluka koju sam donijela preko noći, razgovarala sam o njoj sa svojom djecom, kćeri Lanom i sinom Lukom, koji su sada ionako odrasli. Nema veze to ni sa srednjim godinama u koje čovjek uđe, jer koliko vidim sve više se mladih, pa i onih s djecom odlučuje maknuti iz grada, i to mi je drago čuti. Jer nije smisao života živjeti u stresu ako ga možete izbjeći.

Sanja Doležal ima vikendicu na Mrežnici
Instagram 

U mom slučaju nije bilo samo u pitanju da se tako živi zdravije, da je zrak čist, da ste u doticaju sa zemljom, što ja obožavam, nego mislim i da su međuljudski odnosi u manjim sredinama daleko zdraviji. Barem ja to tako doživljavam. No to što sam se odselila iz Zagreba ne znači da sam ga se odrekla, kao ni kava sa svojim prijateljima, jer sam za 45 minuta autom u gradu', ispričala je jednom za Jutarnji list.

Ivana Banfić

Pjevačica Ivana Banfić svoj je dom sa suprugom i sinom pronašla u Staroj Drenčini, mjestu udaljenom 11 kilometara od Petrinje.

'Kao obitelj željeli smo promjenu i da isprobamo drugačiji način života od urbanog. Suprug i ja volimo prirodu i nekako nam je to spontano došlo. Krenuli smo se u novu avanturu, život na selu. Preuređujemo staro seosko imanje i tamo živimo. Nije možda jednostavno i bajkovito kako se činilo', rekla je prije nekoliko godina.

Ivana Banfić preselila se u okolicu Petrinje
Instagram 

'Grijanje na drva, smrzavanje vode iz bunara i mnoga druga nova iskustva s kojima se do sada nismo susretali. Lijepo je i mirno. Novo okruženje, novi ljudi, nova prijateljstva... Sve je to zabavno i novo', rekla je pjevačica, koju često objavljuje fotografije na Instagramu na kojima se vidi kako radi poslove na farmi, a na jednoj od njih i čisti staju.

Marija Borić Jerneić

Domaća glumica već nekoliko godina živi u Stubičkim toplicama, a jednom prilikom je otkrila je li zažalila zbog te odluke

'Danas moj život u Stubičkima i nekada u Zagrebu uopće se ne može uspoređivati i ja sam presretna zbog svoje odluke. Možda se pomaknula ta granica zrelijih godina, no ja sam jednostavno došla do tog trenutka u životu da se vratim. Pročitala sam poslije da kada se čovjek nađe na životnoj prekretnici, najbolje što može učiniti jest vratiti se kući. Ja sam pročistila svoj život, shvatila tko su mi prijatelji i sve mi je sjelo na svoje mjesto.

Marija Borić stanuje u Stubičkim toplicama
Robert Gašpert 

Osjetila sam taj dodir sa zemljom i on me stvarno umiruje. Iz dana u dan možeš vidjet plodove svog rada i to je stvarno predivno. Radim posao koji obožavam i živim na mjestu koje volim. Ujutro sama donesem iz vrta što ću doručkovati, a to nije ni špricano ni gnojeno, što izraste, izraste. Ono što ne možemo pojesti donesem kolegama iz kazališta, podijelim i stvarno uživam u takvom načinu života', rekla je za Jutarnji.

Slavko Sobin

Slavko Sobin se 2019. godine preselio iz gradske vreve na selo.

'Sanjam već godinama o tome. Sad se nekako poklopila da je ta kuća našla mene i da je u nekom financijskom rangu koji je prihvatljiv. Blizu Zagreba je, nije da idem u divljinu, ali je pitomiji način života kojeg sam željan', kazao je za In Magazin tada.

Slavko Sobin je kupio kuću na selu
Goran Čižmešija