Mnoge promjene na koži pripisuju se gubitku kolagena, čija se količina smanjuje kako starimo. Kažu da nakon 30. gubimo jedan posto godišnje, a posljedica mogu biti sitne bore ispod očiju i oko usana ili vrećice ispod očiju.

I dok svi govore o potrebi dodatnog uzimanja pripravaka ovog proteina, zaboravljaju se još tri važna čimbenika za mladolik izgled kože.

Proizvodi za mladolik izgled kože
Profimedia 

Mnogi zagovaraju uzimanje kolagena oralno, bilo u obliku praha, tableta ili otopine, ali još uvijek nema uvjerljivih dokaza da oni mogu proizvesti značajnu proizvodnju kolagena koji je neophodan za kožu. Kao i svaki drugi protein, kolagen se tijekom procesa probave razgrađuje na aminokiseline. Hoće li stanice kože moći izgraditi novi kolagen iz građevnog materijala dobivenog iz hrane i dodataka prehrani ovisi o drugim čimbenicima.

Proizvodnja kolagena u koži izravno je ugrožena sunčevim zračenjem, stoga je zaštita od UV zraka prvi čimbenik u borbi protiv starenja. Izlaganje suncu je uzrok nastanka bora, raznih pigmentacija u vidu pjega i mrlja, što je klinički dokazano. Zato su kreme sa zaštitnim faktorom vaš glavni saveznik u borbi za očuvanje i stvaranje novog kolagena.

3 proizvoda za pomlađivanje kože
Story 

Drugi su retinoli i peptidi koji izravno utječu na metabolizam kolagena i njegovu proizvodnju. Derivati ​​vitamina A poput retinaldehida i tretinoina također smanjuju posljedice prethodnog izlaganja suncu, omekšavaju bore i vraćaju koži elastičnost.

Treći faktor su vitamini i drugi antioksidansi koji smanjuju razgradnju postojećeg kolagena. To su vitamini C, B3 i E. Prvi se koristi u koncentraciji između 5 i 15 posto, drugi - poznat kao niacinamid, obično u koncentraciji između 5 i 10 posto. Vitamin E, poznat kao alfa tokoferol, često je sastojak koji se dodaje kremama.