Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GREŠKE ZBOG KOJIH VAM SE KOSA ZAMASTI ZA DAN: Produljite vrijeme između pranja praktičnim savjetima

Ako vam se kosa brzo masti, sigurno je ovo jedna od grešaka koje radite, a da toga niste ni svjesni.

 Kako da vam se kosa sporije masti Izvor: Instagram

Mnogim je ženama poznat onaj osjećaj kada samo dan nakon pranja prođu prstima kroz kosu i osjete da je već masna. Jedino rješenje tada naizgled postaje ponovno pranje kose. Ipak, upravo pribjegavanje pranju kose može biti jedan od glavnih uzroka problema njezinog brzog mašćenja.

Za početak, zašto se kosa uopće masti?

 Kosa Izvor: Instagram

Naime, masna kosa rezultat je žlijezda lojnica na tjemenu koje zapravo proizvode ulje koje je neophodno da bi vlasište ostalo hidratizirano i zdravo, a kosa mekana i sjajna. No, naravno, kod nekih ljudi žlijezde proizvode više ulja nego što je potrebno, zbog čega se kosa brzo masti.

Ako ste među njima, ovi vam koraci mogu pomoći da povećano lučenje ulja stavite pod kontrolu.

1. Ne perite kosu svaki dan

Da, znamo. Kada nam se kosa sve više masti i svaki drugi dan izgleda beživotno, naravno da posežemo za češćim pranjem. A upravo je to najveća pogreška koja će dodatno zamastiti korijen kose i ukloniti svu prirodnu masnoću s vlasišta te tako dovesti do isušivanja kože, lomljenja kose i pojave prhuti.

 Pranje kose Izvor: Profimedia

Znamo, nije ugodno hodati s 'masnom' kosom u javnosti, ali barem danas postoji toliko mnogo alternativa koje vam mogu produžiti pranje kose barem za još jedan dan. 

2. Ne dirajte stalno kosu

Konstantno dodirivanje kose nikako nije dobra ideja ako želite da vam se kosa manje masti. U kontaktu s prstima možete nanijeti samo dodatne prljavštine i žlijezde će proizvesti više ulja kao odgovor na taj signal.

3. Operite kosu obrnutim redoslijedom

To znači da prvo nanesete regenerator i sve njegujuće preparate koje koristite, zatim isperete pa onda šamponirate kosu. Tako će vam kosa biti nahranjena, ali na posljetku neće biti masna.

 Kosa Izvor: Instagram

4. Ne perite kosu vrućom vodom

Pranje kose pretjerano vrućom vodom ispire prirodna zaštitna ulja s kože i kose i ostavlja kosu suhom. To je signal žlijezdama da proizvode više masnoće.

Stoga, kosu perite toplom, ali ne vrućom vodom, a na kraju je isperite hladnom vodom kako biste zatvorili pore i kosu učinili glatkom i sjajnom.

5. Oprezno sa stiliziranjem

Ograničite korištenje uvijača i drugih alata za kosu koji proizvode toplinu. Čak i sušilo za kosu stimulira proizvodnju ulja toplinom koju emitira. Ako morate sušiti kosu, pokušajte to činiti na nešto nižoj temperaturi, iako će to trajati malo dulje.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image