Za Danijelu Lončarić, međunarodno akreditiranu transformative coach, briga o sebi ključna je odrednica životnog zadovoljstva. Na svojim radionicama ova uspješna poslovna žena educira one koji žele dublje proniknuti u sebe o tome kakve su sve posljedice pogrešnih uvjerenja nastalih iz misli i emocija koje nam ne koriste, odakle su ta uvjerenja došla, što ih uzrokuje…, te ih uči kako prosperirati kroz osobni rast i razvoj. Kao što brine o unutarnjoj 'ljepoti', za Danijelu je jednako važno svakodnevno brinuti i o njezi kože. Izlaganje suncu, genetika, hormonalni utjecaj, godine…, sve to utječe za izgled kože. Unutarnja, ali i vanjska njega, ključne su kako bi koža što dulje bila zdrava i mladolika. Iako generalno nema problema s kožom, Danijela je posljednje vrijeme počela primjećivati smeđe mrlje, posebice na obrazima i rukama, zbog kojih je odlučila uključiti se u naš beauty izazov.

Eucerin njega protiv hiperpigmentacijskih mrlja
Robert Gašpert 

Naime, tri smo žene podvrgnuli eksperimentu (osim Danijele, sudjelovale su i trudnica Nikolina Kunić te novinarka Petra Gajšak), koje su – svaka motivirana vlastitom pričom – dva tjedna koristile Eucerin Anti-Pigment liniju, dnevnu i noćnu kremu te serum. Koliko je, doista, učinkovita ova svakodnevna rutina njege i može li biti alternativa skupim kozmetičkim tretmanima?

Eucerin njega protiv hiperpigmentacijskih mrlja
Robert Gašpert 

"Kao ljubiteljicu seruma, najviše me zanimao Eucerin Anti-Pigment dvofazni serum koji će od sada definitivno biti moj favorit u skin care-u. Nemastan je, brzo se upija u kožu i ima blag i ugodan miris. No, najvažnije, u sebi sadrži dvostuke benefite: hijaluronsku kiselinu koja vraća mladolikost licu te taj jedan moćni sastojak, thiamidol, za kojeg prije nisam znala, a koji je ključan u borbi protiv neujednačenog tena“, kaže Danijela.

Eucerin njega protiv hiperpigmentacijskih mrlja
Robert Gašpert 

I, uistinu, thiamidol je patentirani sastojak, razvijen od strane Eucerina, koji dokazano smanjuje hiperpigmentacijske mrlje, ali i sprječava njihovo ponovno pojavljivanje. Nakon 10 godina istraživanja i više od 50.000 ispitanih sastojaka, dokazali su da thiamidol blokira jedan enzim u tijelu koji potiče proizvodnju melanina. A kad se manje melanina 'transportira' od bazalnog do površinskog sloja kože, pigmentacijske mrlje postupno blijede. To je mehanizam zahvaljujući kojem je Eucerin Anti-Pigment njega učinkovita. Svjetliji i ujednačeniji ten – to je zajednički zaključak svih triju žena koje su testirale Eucerin Anti-Pigment njegu za smanjenje hiperpigmentacija.

Eucerin - Danijela Loncaric_RG (15).JPG
Robert Gašpert 

"Iako sam pročitala da se preporučuje nanijeti ujutro i navečer, ja sam – kako i inače koristim serume – Eucerin Anti-Pigment dvofazni serum stavljala prije spavanja, nakon uobičajene rutine čišćenja lica i nanošenja Eucerin Anti-Pigment noćne kreme. Već nakon nekoliko dana korištenja primijetila sam da mi je koža svjetlija“, kaže Danijela koja je, potaknuta dobrim iskustvom, odlučila kupiti i Eucerin Anti-Pigment spot korektor, kojeg direktno nanosi na hiperpigmentacijsku mrlju na čelu, dok Eucerin Anti-Pigment dnevnu kremu ponekad nanese i na ruke. Naime, smeđe mrlje pojavljuju na područjima kože koji su najviše izloženi suncu, a uz lice su to vrlo često i ruke, obično se javljaju nakon 40. godine života, a starenjem se njihov broj povećava.

No, osim godina i sunca, i trudnoća je izazovno razdoblje za pojavu smeđih mrlja, jer tijekom trudnoće endogeni hormoni stimuliraju melanocite zbog čega oni proizvode više pigmenata melanina. Dobro to zna i Nikolina Kunić, koja će uskoro na svijet donijeti svoje drugo dijete. I ona je, baš poput Danijele, prvu smeđu mrlju primijetila na čelu.

Eucerin njega protiv hiperpigmentacijskih mrlja
Robert Gašpert 

"Kad sam prvi put ostala trudna, bila sam prilično nesvjesna promjena na koži koje se mogu dogoditi tijekom rasta bebe. Sve o čemu sam čula bio je 'trudnički sjaj'. Mnogi su mi govorili da sam sretnica, jer sam s prvom trudnoćom dobro prošla i izbjegla sve te pojave novih madeža, nepravilnosti i pigmentacija na koži. U drugoj sam trudnoći već bila svjesnija da hormonalne promjene mogu izazvati pojavu smeđih mrlja, no mislila sam da su me opet poštedjele. No tamo negdje početkom trećeg tromjesečja trudnoće, ugledala sam jednu na čelu“, kaže Nikolina.
Kako vitamin A i njegovi derivati (uključujući retinol), za koje je Nikolina pretpostavljala da bi mogli pomoći, nisu preporučljivi u trudnoći, željela je pronaći nešto što će sa sigurnošću moći koristiti odmah. Stoga je s oduševljenjem prihvatila izazov. Anti-Pigment dnevna njega SPF 30, Noćna njega, Dvofazni serum, Spot korektor za ciljanu primjenu, Skin Perfecting serum i Dnevne tonirane njege SPF 30 (svijetla i srednje tamna nijansa) proizvodi su iz Eucerin Anti-Pigment njege za smanjenje hiperpigmentacija, koja, ne samo da dokazano smanjuje tamne mrlje, nego i sprječava njihovo ponovno pojavljivanje.

Eucerin njega protiv hiperpigmentacijskih mrlja
Robert Gašpert 

"Dan ne započinjem bez nanošenja dobre hidratantne kreme i to one koja u sebi ima zaštitni faktor. Eucerin Anti-Pigment dnevna krema pokazala se odličnom jer ima SPF 30, odlično hidratizira i brzo se upija, što su za mene najvažnije značajke. Iako proizvod obećava brzo smanjenje hiperpigmentacije i neujednačenog tona kože, moram priznati kako sam bila poprilično skeptična, jer zvučalo je predobro da bi bilo istinito. Dnevnu i noćnu kremu te serum nanosila sam redovito prema uputama na pakiranju i nakon dva tjedna ten je postao osjetno svjetliji i djelovao je odmornije. I to definitivno nije bilo placebo učinak“, kaže Nikolina, uvjerena kako će Eucerin Anti-Pigment njega za smanjenje hiperpigmentacija biti njezin izbor i nakon trudnoće, jer dolazi vrijeme pojačanog izlaganja suncu, a cilj joj je spriječiti pojavu novih hiperpigmentacija, za koje je sunce, ipak, najveći krivac.

Eucerin njega protiv hiperpigmentacijskih mrlja
Robert Gašpert 

Naše stanice kože jednostavno počnu proizvoditi više melanina na malim dijelovima i tako dolazi do nepravilne pigmentacije. Smeđe mrlje ili melazme u obliku neugodnih 'brkova' tako su jedno ljeto, nakon druge trudnoće, iznenadile i Petru Gajšak. I, uistinu, melazma se najčešće pojavljuje na licu, pogotovo na obrazima, hrptu nosa, čelu i gornjoj usnici. Iako se može pojaviti i kod muškaraca (samo u 10% slučajeva), s melazmom se češće susreću žene, baš zato što ih uzrokuju promjene u razini hormona.

hiperpigmentacijske mrlje
privatni arhiv 

"Već godinama muku mučim s hiperpigmentacijskim mrljama koje sam dobila nakon drugog poroda na području iznad usana. Najviše do izražaja dolaze tijekom ljeta, što nije nimalo ugodno, jer izgleda kao da imam brkove, a ne pomaže ni šminka. Koža je na tom mjestu puno tamnija, a pošto sam osoba koja se ne sunča onda se razlika itekako vidi. Koliko god se štitili od sunca, koža nas ipak zna iznenaditi u obliku sitnih, smeđih mrlja. Svaki put se kasno sjetim, taman prije ljeta, kako bi mogla otići na tretman uklanjanja mrlja, ali baš taj period zbog jakog sunca nije dobar za nanositi proizvode za uklanjanje niti ići na tretmane“, kaže Petra, napominjući kako joj je, prije nego je počela koristiti Eucerin Anti-Pigment njegu za smanjenje hiperpigmentacija, bitno bilo provjeriti može li imati učinak i na pjegice koje ima od rođenja? Jer dok joj mrlje iznad usana smetaju, pjegice obožava. Ipak su one nešto što ju čini jedinstvenom.

hiperpigmentacijske mrlje
Robert Gašpert 
Eucerin njega protiv hiperpigmentacijskih mrlja
Robert Gašpert 

"Prvi rezultati kod mene su bili vidljivi već nakon tjedan dana redovitog korištenja, iako kažu da je optimalno dva tjedna. Naravno, svaka koža drugačije reagira na različitu njegu, mrlje su također različite veličine i intenziteta pa je potrebno i različito vrijeme da se učinci pokažu, tako da budite strpljivi. Eucerin Anti-Pigment njega za smanjenje hiperpigmentacija dolazi u praktičnoj pumpici za lakše doziranje i nanošenje, a nanosila sam ju dva puta dnevno, ujutro i navečer, na očišćenu kožu lica. Dnevnu i noćnu kremu prije nanošenja pomiješala bi na dlanu s dvofaznim serumom i tako umasirala, jer masaža je uvijek dobrodošla kako bi se postigao maksimalan efekt. Osim što su se mrlje počele povlačiti već u prvih tjedan dana i moja koža je postala mekša i sjajnija. Mislim da na fotografijama itekako vidite razliku!“, kaže Petra. Sada kada je riješila mrlja, vrijeme je, zaključuje, i za Eucerin liniju zaštite od sunca, kako bi spriječila nastanak novih hiperpigmentacija, ali i nastavila štititi svoju kožu.

*Sadržaj nastao u brendom Eucerin.