Kad je u pitanju njega kože i kose, najpopularnijima se smatraju kokosovo i organovo ulje, a jeste li znali da je za njegu kose idealno ružmarinovo ulje? Ulje ružmarina ne samo da može potaknuti rast kose, već se vjeruje da usporava pojavu sijedih vlasi.

Ružmarin se već godinama koristi kao začin, ali i kao prirodni pripravak koji potiče rast kose. Glavno svojstvo ružmarina i raznih proizvoda na njegovoj osnovi je poticanje cirkulacije krvi.

Ružmarin
Unsplash 

Kako ružmarin utječe na rast kose?

Cirkulacija je neophodna kako bi kisik, krv i razne hranjive tvari dospjeli do svih naših organa. Kad je kosa u pitanju, neophodna je dobra cirkulacija vlasišta. Kosa raste iz folikula koje su raspoređene po tjemenu. Onda kad se dobro nahrane i dobiju dovoljno hranjivih tvari, korijen dlake je jači i kosa brže raste. Ako nema dovoljno hranjivih tvari i slaba je cirkulacija, kosa sporije raste, a u nekim situacijama može početi i ispadati.

Prednosti ružmarina za kosu

Ružmarin ima protuupalna svojstva pa je izvrstan kod problema s upalom vlasišta, svrbežom, crvenilom ili sličnim promjenama. Prava je blagodat za one koji pate od seboreičnog dermatitisa.

Smatra se da ružmarin potiče rast kose, ali ne samo to. Hraneći korijen kose, čini kosu gušćom i sjajnijom. Ovakva kosa je ujedno i jača, otpornija na lomljenje i pucanje vrhova, potrebno ju je manje šišati, pa su učinci bržeg rasta kose vidljiviji.

Ružmarin
Shutterstock 

Ulja se često koriste za njegu kose, a ulje ružmarina za kosu posebno se preporučuje osobama koje imaju perut. Ove mrtve stanice kože često blokiraju folikule i sprječavaju normalan rast kose. Ako imate masne niti, teško ih je ukloniti. Potrebni su vam posebni šamponi protiv prhuti koji svojim aktivnim sastojcima sprječavaju perutanje kože i poboljšavaju zdravlje vlasišta. Međutim, ulje ružmarina je izvrsna opcija za ovaj problem iz jednostavnog razloga što je ulje. Ako želite folikule riješiti viška masnoće i prljavštine, onda to treba učiniti nekim prirodnim uljem, a ulje za kosu od ružmarina je najbolji izbor koji možete napraviti. Kada spominjemo ružmarin kao lijek za kosu, treba spomenuti i sljedeće.

Ulje ružmarina odlično je za kosu
Shutterstock 

Studije nisu potvrdile da je ovaj tretman imalo učinkovitiji od konvencionalnih tretmana protiv gubitka kose. Ovo je dobra alternativa za one koji žele prirodnim putem izliječiti gubitak kose. Koliko će ružmarin biti učinkovit lijek za kosu ovisi o samom uzroku gubitka kose.

Kako koristiti ulje ružmarina za kosu?

Ulje ružmarina prvenstveno se koristi u malim dozama. Možete nabaviti šampon za kosu s uljem ružmarina, ali neka bude stvarno prirodan.

Možete napraviti i domaći šampon s uljem ružmarina za kosu. Jednostavno dodajte 10 kapi ovog ulja u svoj šampon. U tom slučaju najbolje je prati kosu svaki dan.

Ulijte jednu ili dvije kapi u, recimo, maslinovo ulje ili neko drugo ulje i nanesite ga na kosu da bi potaknuli rast. Trebali biste ostaviti ovaj tretman da djeluje što je duže moguće, idealno preko noći.