Mnoge žene posebnu pažnju posvećuju njezi kose, no često se dogodi da tjeme ostane zanemareno, a činjenica je da ne možete imati zdravu kosu ako ne brinete o svom vlasištu – njega vlasišta je ujedno i njega kose. Osim uobičajene njege proizvodima prilagođenim vašem tipu kože i kose, dio vaše mjesečne rutine trebao bi biti i svojevrsni detoks vlasišta.

Ovakvi tretmani nisu samo ugodni, već mogu i puno pomoći ako želite ukloniti nakupljene mrtve stanice kože i potaknuti rast zdrave kose.

Pranje kose
Profimedia 

Ako tražite načine za poboljšanje cjelokupnog zdravlja kose ili vas muči problem svraba tjemena, u nastavku ćete pronaći korisne savjete koje donosi Elle.rs.

Što je detoksikacija vlasišta?

Kako je definirala certificirana trihologinja Bridgette Hill, detoksikacija vlasišta je 'postupak koji uključuje njegu kože kako bi se poboljšalo zdravlje vlasišta'. Ova vrsta detoksikacije, kaže ona, 'regulira staničnu obnovu, smanjuje upalu, regulira smanjenje sebuma i potiče bolju cirkulaciju.'

Janiene Luke, certificirana dermatologinja dodaje da 'detoksikacija vlasišta uključuje čišćenje i piling, ili masažu ili korištenje mehaničkih alata.'

Koji tipovi kose trebaju detoksikaciju?

Hill kaže da detoksikaciju vlasištva preporučuje za sve tipove kose, ali posebno za one s debljom, sušom i kovrčavom kosom ili onima koji kosu često friziraju električnim uređajima. Dodaje kako može koristiti i onima koji imaju prirodno masnu kožu ili imaju određene probleme s kosom poput prhuti i ispadanja kose

Kosa
Shutterstock 

'Međutim, prije toga treba isključiti druge uzroke poput alergijske reakcije, bakterijske ili gljivične infekcije', upozorava Hill.

Detoksikacija vlasišta kod kuće

Iako to možda nije tako temeljit proces kao onaj koji možete naći u salonu, moguće je detoksikaciju vlasišta napraviti kod kuće. Luke kaže da je važno koristiti šampon za dubinsko čišćenje koji će sadržavati sastojke poput aktivnog ugljena, jabučnog octa i pilinga za kosu s kiselinama poput salicilne.

Maska za kosu od kokosovog ulja i meda
Shutterstock 

Luke predlaže 'dobro umasirati proizvod, kružnim pokretima prstiju za poticanje cirkulacije krvi ili korištenje posebne silikonske četkice za tu svrhu.'

Detoksikacija vlasišta u salonu

Detoksikacija vlasišta u salonu omogućuje cjeloviti pregled od strane stručnjaka koji će vam potom preporučiti profesionalne proizvode i postupke koje možete učiniti. Ovisno o problemu, na kožu se nanose prilagođena ulja ili maske sa svojstvima pilinga.

Nakon toga slijedi proces parenja kako bi se uklonile nakupljene nečistoće i temeljito očistilo vlasište, nakon čega slijedi masaža vlasišta posebnim šamponom. Nakon što se proizvod ispere iz kose, nanošenje lokalnog proizvoda poput seruma ili maske dovršit će tretman kako bi se ponovno uspostavila ravnoteža i njegovala kosa i koža.