Kad je u pitanju uređenje stana, boje su prva stvar o kojoj treba razmišljati, pogotovo ako planirate u budućnosti prodavati nekretninu. Savjet stručnjaka je da birate tonove koji prije svega odgovaraju vama, a zatim koji nadopunjuju prostor.

Uostalom, sigurni smo da ste primijetili da pojedine nijanse prostor čine skučenim, manjim, dok ga druge vizualno proširuju. Istovremeno, pojedini elementi u određenim nijansama izgledaju skuplje, dok isti komadi u drugim tonovima nemaju onaj luksuzni štih. Naglasak na bojama bitna je stavka ako prodajete dom, a stručnjaci i dizajneri interijera istaknuli su na koje treba obratiti pažnju ako želite da prostor dobije na vrijednosti.

Bjelokost

Poznato je da stanovi sa zidovima u bijeloj ili nekoj drugoj svijetloj nijansi na tržištu vrijede više tisuća eura. No, vrijeme strogo bijelih zidova odavno je iza nas, a jedna od nijansi koja se preporuča skupocjenom izgledu je boja bjelokosti.

Bjelokost.jpg
Shutterstock 

Posebno je poželjno da dnevni boravak bude u ovakvom tonu jer vizualno čini prostor većim i prozračnijim, pogotovo ako nemate dovoljno prirodnog svjetla.

Sherwin-Williams siva

Paleta 'toplih' sivih boja poznatog proizvođača boja savršen je način oblikovanja prostora. Sivi su tonovi već dulje vrijeme među najpopularnijima kada je riječ o uređenju interijera jer 'toleriraju' druge nijanse, jarke tonove i elemente. Idealno se kombiniraju uz sve vrste i boje podova, kao i uz elemente namještaja.

Siva
Shutterstock 

Za dnevni boravak i blagovaonicu dizajneri preporučuju svijetle tonove, a za radnu sobu nešto tamnije, neutralnije.

Zagasita zelena

Prigušeni zeleni tonovi izvrstan su dodatak mjestima poput kuhinje ili kupaonice. Tako su pločice u ovoj nijansi već nekoliko godina među najprodavanijima, a zeleni elementi izvrstan su dodatak i drugim prostorijama.

Zelena
Instagram 

Plava nova

Ova nijansa najavljena je kao boja 2024. godine pa je jasno zašto se našla na listi. Naravno, to ne znači da sada trebate prebojati cijeli stan. Dovoljno je umetnuti određene elemente s ovim tonom.Tako, primjerice, tepisi i tepisi plavih tonova mogu prostor učiniti intimnijim, te mu dati prijeko potrebnu dozu luksuza. Isto vrijedi i za jastuke, stolnjake, staklenke, okvire...

dnevna soba.jpg
Shutterstock 

Naravno, u obzir dolaze i elementi poput fotelja, komada namještaja i slično. Ako ste se odlučili prefarbati zidove ovom trendi nijansom, preporuka je da to bude spavaća soba ili prostorija poput WC-a gdje je naglasak na umjetnom svjetlu.

Zemljani tonovi

Neutralni zemljani tonovi poput bež, pijeska i svijetlosmeđe s naglaskom tamnijih nijansi mogu učiniti čuda za vaš dom. Dizajneri interijera ovu paletu posebno ističu kada su u pitanju kupaonice koje su sve prostranije.

Stolić, ormarić, dnevna soba.jpg
Shutterstock 

Organski materijali i rustikalni detalji itekako će poskupjeti svaki prostor, a odaberete li ove tonove za dnevnu sobu, raskošniji izgled dobit ćete ako ih kombinirate s bijelim ili prljavo bijelim namještajem.

Blijedo roza

Prljavo ružičasta je jedan od najsigurnijih izbora kada je u pitanju uređenje prostora, pogotovo kada je u pitanju boja zidova.

Prostoru daju svježinu, više svjetla i dašak elegancije, čak i ako u tu nijansu ubacite samo nekoliko elemenata.

Idealan je za spavaće sobe kao i kuhinje.

Tamno siva

Na samom kraju je tamna, hladna siva, koju dizajneri preporučuju kao akcent, a ne kao temeljnu boju u prostoru.

To znači - jedan zid u ovoj nijansi, namještaj... jer ćete inače zamračiti prostor i učiniti da se ljudi tamo osjećaju nelagodno. A ako odaberete da zidovi ili veći elementi budu u ovoj boji, svakako dodajte kontrast - oker, bordo, boja hrđe...