Uređenje doma je stvar osobnog ukusa, što znači da ono što se jednom sviđa, ne mora značiti da će i drugome biti lijepo. Netko voli neutralne palete boja, minimalizam, drugi teže domu s puno detalja, treći vole moderan interijer, četvrti tradicionalan... No, bez obzira na stil koji preferirate, određene pogreške mogu učiniti vaš dom zastarjelim, čak i ako ste možda samo zamijenili komade namještaja, obojali u određenu boju i slično.

Dizajneri interijera često nas podsjećaju na snagu detalja te koliko samo jedna stolica, tepih ili zid mogu promijeniti izgled sobe, te podići ili sniziti cijenu cijelog stana.

Bilo da se radi o prenatrpanom prostoru, plastičnim policama ili komadima u određenoj boji, neadekvatnim tapetama ili slično, razlozi su zašto vaš dom može izgledati jeftino.

1. Pretrpan prostor

Koliko god volite detalje i pune police svega i svačega, negdje morate podvući crtu. Vrlo je važno biti umjeren, pogotovo ako želite da vaša soba izgleda elegantnije i luksuznije.

Pretrpane police mogu dom učiniti zastarjelim, stoga je dobro zadržati ukrase i ukrase koji vam stvarno nešto znače ili ih rotirati vraćajući prostoru dinamiku.

2. Mikro trendovi

Mikrotrendovi koji su popularni jednu sezonu pa padnu u zaborav jedan su od načina da snizite cijenu svog doma. To se posebno odnosi na dekoraciju u elementima od umjetnih materijala, poput plastike, umjetnog krzna i slično.

Ukrasi
Etsy 

Zato se uvijek preporuča odabir elemenata koji su izrađeni od prirodnih materijala, i koji su, naravno, kvalitetniji.

3. Nedostatak boje ili uzoraka

Nude ili svijetli tonovi u uređenju mogu izgledati dobro, ali u isto vrijeme prostor mogu učiniti previše sterilnim i zastarjelim.

Kauč, dnevni boravak.jpg
Shutterstock 

Vrijeme kada su stanovi bez ikakvih kontrasta bili skupi odavno je iza nas, stoga se nemojte bojati 'razbiti' kolorit detaljima koji će pridonijeti dinamici i učiniti prostor modernijim i ugodnijim.

4. Namještaj u kompletu

Još jedna stvar koji dom može učiniti zastarjelim je 'uklopljeni' namještaj. A to znači da su sve police i stolići ili kauč, fotelja i tabure, upareni i istog dizajna. 

Namještaj
Wayfair 

Nema potrebe da se sve 'poklopi'. Dopustite si razigranost i kombinirajte različite komade namještaja. Dovoljno je da, primjerice, kutna garnitura bude u jednom stilu, a samo fotelja ili tabure u drugom, da dobijemo sasvim drugačiji, moderno uređen prostor, koji asocira na to kako izgledaju domovi najbogatijih ljudi.

5. Svi su zidovi previše naglašeni

To posebno vrijedi za tapete u više boja. Vremena kada su sobe bile oblijepljene istim uzorcima od poda do stropa davno su iza nas.Umjesto toga, savjet je naglasiti jedan zid, a ne pretjerivati ​​s šarama.

Tapete
YouTube 

6. Nedostatak umjetničkih djela/fotografija ili kopija

Slike, fotografije, grafike... najlakši su način da ukrasite svoj dom i momentalno mu podignete cijenu. Naravno, savjet je da radove ne 'bacate' po zidovima, već da razmislite kako ih postaviti tako da nadopunjuju prostor.

Slika na zidu
Shutterstock 

Hoćete li kombinirati crno-bijele fotografije, umjetničke slike... na vama je. No bitno je da ne postavljate kopije slika jer izgledaju jeftino. Ne postoji okvir koji će tiskanu Mona Lisu, primjerice, učiniti skupocjenom.

7. Stara rasvjeta

Još jedna stavka na koju treba obratiti pozornost je stara rasvjeta. Beskorisni su lijepi tepih, novi kreveti i namještaj ako imate staru, passe rasvjetu, lampe koje ne rade, s abažurima ili detaljima koji godinama nisu u trendu.

Luster
Shutterstock 

Loše svjetlo nikada nije bilo u modi pa je savjet da dotrajale lustere i lampe zamijenite klasičnim modelima.

8. Previše boja

Kao što u interijeru nedostaje boja, problem može biti i kada ih ima previše. Prije svega, može izazvati osjećaj nelagode, gotovo tjeskobe u vlastitom prostoru, pogotovo ako se radi o prostoriji u kojoj provodite najviše vremena.

To ne znači da se trebate odreći boja, samo ih prilagodite.

9. Previše svjetla

Kao što je bio slučaj s premalo i previše boja u interijerima, isto pravilo vrijedi i za premalo ili previše svjetla. Sve to utječe na 'cijenu' stana.

Osvjetljenje.jpg
Shutterstock 

Prejaka svjetlost nas podsjeća na vremena kada smo bili osuđeni na samo jednu vrstu rasvjete, a može biti itekako zamorna za oči, stoga se preporuča koristiti blaže svjetlo, osobito u večernjim satima.