Premda mu je sjaj umanjen pod teretom sveopće krize i ludila koje vlada svijetom, Grad svjetlosti, predivni Pariz i dalje je mjesto kamo se ide kako bi se doznalo što je novo u svijetu mode, ljepote, umjetnosti i luksuza.

Naime, upravo su u Parizu proteklog tjedna predstavljene najnovije modne kolekcije za sezonu jesen-zima 2023./24. kojima su dizajneri nastojali pokazati novi smjer u svom izričaju, ali i odati počast onima koji su tom svjetskom pozornicom vladali prije njih.

profimedia-0759602840.jpg
Profimedia 

Jedan od njih je i Paco Rabanne koji je preminuo prije mjesec dana, a sada je aktualni kreativni direktor tog brenda Julien Dossena odlučio odati počast svom prethodniku na najljepši mogući način.

U prvome je redu ostavio jedno prazno mjesto na kojem je pisalo Monsieur Rabanne, a u kolekciju je ubacio njegove originalne modele. Cocktail haljine stvorene za šušur, ples i poziranje tako je vratio na pistu, a i Salvador Dalí poslužio mu je kao jedna od inspiracija.

profimedia-0759603303.jpg
Profimedia 

Još se jedan dizajner snažno oslonio na rad svoga prethodnika, a riječ je o Anthonyju Vaccarellu koji dizajnira seksi kreacije za Saint Laurent. Upravo je on iskoristio prepoznatljive motive brenda poput legendarnog smokinga, crnih uskih sakoa naglašenih ramena i minimalističkih crnih haljina s izrezima.

profimedia-0759364206.jpg
Profimedia 

Osvježio im je izgled i postavio ih na neku drugu modnu visinu. Saint Laurent je brend koji trenutačno najjače sjaji u Parizu, uz Dior i Louis Vuitton, te privlači brojna poznata lica u prve redove svojih revija. Tako su i ovaj put bivša prva dama Francuske Carla Bruni, pjevačica Dua Lipa i glumica Catherine Deneuve, muza legendarnog dizajnera, modne novitete pratile iz prvog reda.

profimedia-0759696416.jpg
Profimedia 

Najveći interes s druge strane grada izazvao je glumac Jared Leto koji je stigao na reviju modne kuće Schiaparelli kako bi vidio što je Daniel Lee osmislio u novoj kolekciji. Ovaj ljubimac modnih kritičara i brojnih urednika ozbiljan je pretendent na titulu princa pariške mode, a Leejeva nova kolekcija to najbolje pokazuje.