Veliku Britaniju nedavno je posjetio japanski kraljevski par, car Naruhito i njegova supruga Masako.

Kralj Charles i kraljica Camilla ugostili su ih na svečanom banketu u Buckinghamskoj palači, a fotografije objavljene u medijima svratile su pozornost na jedan detalj- predivnu tijaru koju je kraljica Camilla nosila tom prilikom. Tijara je ukrala pozornost čak i s Camilline zanosne večernje haljine koju potpisuje jedna od njenih omiljenih dizajnerica Fiona Clare.

Kraljica Camilla, carica Masako, car Naruhito i kralj Charles
Kirsty Wigglesworth / AFP / Profimedia 

Radi se o tijari pod nazivom Burmese Ruby koja je pripadala pokojnoj kraljici Elizabeti, a sastoji se od 96 rubina koji su, navodi The Court Jeweler, bili vjenčani poklon za Elizabetu II od naroda Burme i dragulja koji su ranije bili dio jedne druge tijare.

Elizabeta je, naime, 1973. od kuće Garrard naručila izradu tijare od rubina s draguljima iz tijare koju je pokojna kraljica dobila za vjenčani dar od indijskog princa Nizama od Hyderabada. Rekonstrukcija tijare je izazvala kontroverze u Velikoj Britaniji.

Burmese Ruby tijara
Facebook 

Inače, vjeruje se da su Burmanci dali Elizabeti 96 rubina jer se povezuju sa zaštitom od bolesti i zla. Prema lokalnom vjerovanju, postoji 96 uobičajenih nevolja, pa darivanje ovog dragog kamenja ima za cilj očuvati dobrobit kraljice. 

Prema pisanju britanskih medija, ova tijara je vrijedna 5 milijuna funti, odnosno 5,91 milijuna eura. 

Donald Trump i kraljica Elizabeta
Jeff Gilbert / Alamy / Alamy / Profimedia 

Kraljica je ovu tijaru često nosila proteklih desetljeća, a posljednji se put s njom pojavila u lipnju 2019. godine na državnom banketu u Buckinghamskoj palači koji je održan u čast posjeta američkog predsjednika.

Camilla Parker Bowles
PA/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Camilla ju je prvi put nosila u studenom 2023. godine kad je Britaniju posjetio predsjednik Južne Koreje.