Svako toliko pojavi se tenisica koja zarobi srca masa i promijeni kulturu mode. Prošle godine sve je bilo u znaku Adidas Sambe, koja se lijepo uklopila u stalnu strast industrije prema nogometnoj opremi, poznatoj pod terminom 'Blokecore'. Prije toga, glomaznije New Balance tenisice bile su ultimativni hit.

Što nam sad stiže?

Sudeći po fotografijama ulične mode iz Pariza i Kopenhagena, vrijeme je da kupimo Pumine super elegantne Speedcat tenisice.

Nadahnute vatrootpornom obućom za utrke koju su nosili vozači Formule 1 na Grand Prixu tijekom 80-ih i 90-ih, Speedcat tenisice su predstavljene 1999. godine. Krasi ih uska silueta inspirirana moto utrkama, a načinjene su od mekane antilop kože.

Više od dva desetljeća kasnije, tenisica je ažurirana 'suptilnim poboljšanjima' kako bi dodatno učvrstila svoj status bezvremenskog komada.

'Speedcat zadržava klasičnu siluetu iz ranih 2000-ih, ali uvodi moderna ažuriranja poput novog mačjeg logotipa na prstima i poboljšanu udobnost', tvrdi direktorica marketinga Puma Sportstyle Christina Mirabelli.

emily ratajkowski
Jason Howard / INSTAR Images / Profimedia 

 Jedan od znakova da su ove tenisice na putu da opet postignu kultni status jest značajan porast slavnih obožavatelja. Emily Ratajkowski nosila je svoje u nekoliko navrata dok je šetala svog psa po New Yorku dok je K-Pop zvijezda Rosé u lipnju nosila smeđe-bijeli par sa sportskom jaknom i mini suknjom—look koji vrišti Y2K.

Još jedan pokazatelj kultnog statusa je brzina kojom se tenisica rasproda. Ponovno izdanu Pumu Speedcat, koja dolazi u nizu boja, uključujući popularne crne, crvene i svjetlosmeđe boje, gotovo je nemoguće nabaviti.

Kada je u pitanju stiliziranje ovog kultnog hita, mogućnosti su beskrajne. Vitka silueta Speedcat-a daje mu određenu svestranost, to je jedna od onih cipela koje jednako dobro izgledaju uz haljinu ili elegantne hlače, ali i uz trenirku.