Pažljivo odabrane namirnice u dobro osmišljenim kombinacijama i pripremljene na kvalitetan način daju tijelu nutritivno izbalansirane obroke koji mu osiguravaju energiju i sve potrebne makro i mikronutrijente – ugljikohidrate, proteine i masnoće, ali i vitamine, minerale i enzime prijeko potrebne za funkcioniranje tijela, održavanje snažnog imuniteta i vitalnosti.

Okosnica zdrave prehrane zapravo leži u nama bliskoj mediteranskoj prehrani.
Minimalno 3 obroka, ako je moguće 3 glavna i 2 međuobroka. Puno povrća i voća, riba, meso, jaja, cjelovite žitarice, orašasti plodovi. Namirnice odabiremo najbolje svježe, što je više moguće s domaćeg podneblja, a pripremamo ih kuhanjem, u vodi ili na pari, pečenjem na naglo s minimalnim količinama ulja, blendanjem i sl.
Danas sam vam pripremila dva recepta za brzu i jednostavnu pripremu doručka, večere ili finog snacka - Pirov kruh i namaz od tune.

Pirov kruh
500 gr brašna od pira
100 gr sjemenki po želji
2-4 žličice soli (ovisno o željenoj slanoći)
Žličica praška za pecivo
Žličica sode bikarbone
2 žlice maslinovog ulja
500 ml gazirane mineralne vode

1 (41).jpg
Unsplash 

Sve izmiješati kuhačom u srednje gustu smjesu. Kalup za pečenje obložiti masnim papirom. Izliti smjesu u kalup i staviti na sat vremena u pećnicu na 180-200 Stupnjeva (ovisno o pećnici i vrsti pečenja. Nakon sat vremena izvaditi iz pećnice, pokriti na par minuta vlažnom krpom.

Izvaditi iz kalupa, umotati u suhu krpu i uživati u prefinom i zdravom kruhu.

Namaz od tune
2 tune u salamuri
1 žlica majoneze
1 žlica senfa
1 veći sirni namaz (npr. ABC sir)
Masline po želji
Kapari po želji
Žličica maslaca

Tunu ocijediti i pomiješati s preostalim sastojcima te blendati u blenderu dok se si sastojci ne sjedine u glatku smjesu.

Izvaditi smjesu i posudu koju ćete zaklopljenu držati u frižideru.
Idealno je kombinirati ovaj namaz od tune s pirovim kruhom i nekom kvalitetnom sezonskom salatom.

U slast!

Untitled design(8).png
Press