Što je devedesetih bio restoran kralj Tomislav, danas je to njegova urbana verzija – Tomassino – novo mjesto u Zagrebu za vrhunske, a pristupačne zalogaje, smješteno u hotelu Sheraton Zagreb. Elegantan, udoban, profinjen i, prije svega, originalan u svojoj viziji da spoji talijanske 'klasike' i ljepotu lokalnih namirnica, Tomassino je već sada 'it' mjesto za istinske gurmane. Arancini punjeni raguom od janjetine, sicilijanski cannoli s lokalnom skutom, crème brûlée od lavande, tradicionalni talijanski tiramisu…, dugačak je popis jela koje u ovim originalnim verzijama jela nećete baš nigdje drugdje moći kušati.
Tomassino je kreacija Jeffreya Velle, gastronomskog direktora Maistra grupe i chefa poznatog rovinjskog restorana Cap Aurea, a predvodi ga Ivica Štruml koji ovim projektom označava veliki povratak na restoransku scenu nakon više od deset godina izbivanja.

"Otvorili smo vrata da Zagrepčani i gosti grada zajedno uživaju u spoju talijanske kuhinje i hrvatske tradicije te ponudom jela i odabirom domaćih sastojaka nastojimo dati najbolje iz obje zemlje. Želja nam je pružiti autentično iskustvo, gdje se vrhunska hrana, izbor vina i ugodan ambijent spajaju kako bi stvorili poseban doživljaj. Ovaj projekt za mene predstavlja poseban trenutak i iznimno mi je drago što baš u Tomassinu nastavljam svoj restoranski put“, istaknuo je chef Ivica Štruml.
Osim klasičnih tjestenina i pizza, na meniju se nalaze i signature specijaliteti poput arancina punjenih raguom od janjetine, salate s crnom slavonskom svinjom te gulaš od boškarina. U ponudi su i brojni kreativni deserti – sicilijanski cannoli s lokalnom skutom, crème brûlée od lavande ili tradicionalni talijanski tiramisu, a kako bi dojam bio potpun tu je i vrhunska vinska karta. Cijenjeni Barolo, Tenuta Tignanello te vrhunska Sassicaia, kao i kvalitetna domaća vina poput Malvazije, Pošipa i Terana, sve su to 'kapljice' koje će dodatno'začiniti' druženje u ovom novom 'it' mjestu u gradu.

restoran Tomassino
promo 

restoran Tomassino
promo 

Kad je tiramisu, poznati desert od piškota, kave i mascarponea, prvi puta kreiran u u pokrajni Treviso tamo negdje potkraj 19. stoljeća, neki su vjerovali da je riječ o svojevrsnom afrodizijaku. Ovaj gastro-klasik, kao i pizza, tjestenina i druge vrhunske talijanske delicije i danas su najcjenjenije ako se pripremaju po originalnoj recepturi iz Italije, baš kao u Tomassino-u.

Iako pizza vuče svoje korijene još iz antičkog doba, kad su drevni Feničani, Grci i Rimljani uživali u plosnatim lepinjama oplemenjenim začinskim biljem i češnjakom, danas se dobro zna da nema bolje pizze od napuljske. Važna prekretnica odigrala se kad je stanovnike Napulja glad natjerala da rajčicu, koja se do tada smatrala tek ukrasnom biljkom u vrtu, stave na tijesto. Slična je priča i s tjesteninom: iako postoji pergament s receptom za pripremu tjestenine, pronađen još prije naše Ere u Aziji, kad je Marco Polo u 13. stoljeću tjesteninu donio u Europu, više ništa nije bilo isto. Ipak, ma koliko ju god pokušavali kopirati ili unaprijediti, talijanska tjestenina, baš kao i talijanska jela, i dalje su 'klasik' Stoga veseli da je zagrebačka gastronomska scena postala bogatija za još jedan vrhunski restoran – Tomassino – koji njeguje tu talijansku izvrsnost. I to ne samo u onome što poslužuju na tanjuru, jer Tomassino je jednako impresivan i dizajnom.

restoran Tomassino
promo 

Preuređenjem, novi restoran smjestio se u reprezentativni prostor hotelskog prizemlja, koji dugačkom staklenom stijenom pruža pogled na ulicu i stvara dojam otvorenosti i pristupačnosti. Restoran je prostoran i svijetao, a kuhinja je poluotvorenog koncepta što mu daje dozu opuštenosti. Unatoč tome što je smješten u luksuznom hotelu Sheraton Zagreb s pet zvjezdica, restoran Tomassino nije namijenjen samo gostima visokog profila, već svojim pristupačnim cijenama i gostoljubivim ambijentom privlači sve istinske hedoniste.

*Sadržaj nastao u suradnji s Maistrom.