Stiglo nam je najveselije doba godine, ono predbožićno, a uz pjesmu, veselje i tisuće svjetlećih lampica, neke će najviše razveseliti ukusni zalogaji koje možemo pronaći na adventskim kućicama na raznim lokacijama u Zagrebu.
Mi smo ovih dana posjetili Fuliranje na Strossmayerovom trgu te provjerili što se tamo nudi. Ponuda na 17 kućica je zaista široka pa će tako svatko uspjeti pronaći nešto za sebe, od vegetarijanaca i ljubitelja ribe do zakletih mesojeda i onih koji preferiraju slatke zalogaje.
Probali smo tako od svega po malo, od burgera i kobasica do sarme i slatkih zalogaja, a u nastavku pročitajte što se sve nudi na Fuliranju.
Pizza
Iako pizza nije standardno jelo koje bismo očekivali u adventskoj ponudi, nećete pogriještiti izaberete li neku od sočnih pizza s jednostavnim, ali zasitnim sastojcima, mekim tijestom i napuhanih rubova, iz Pizza Social Cluba.
Bunsi
Ponuda Full Circlea, koju na Fuliranje donosi chef Marko Palfi u suradnji s pivovarom The Garden, se bazira na prženoj piletini koja je posebna po tome što se mainira u jogurtu i pivu što je čini mekom i sočnom, a zatim se panira u brašnu i mješavini 12 začina. Mi smo probali sočne i hrskave pileće stripse te bao bun punjen pilećim fileom.
U ponudi su i ništa manje ukusni bunovi iz Izakaye poput Ebi buna s kozicama i Kaarage buna s piletinom.
Burgeri
Ekipa iz Chef's burger by Ivan Pažanin predstavila nam je burger Crispy kapula.
Tu je i Buncek burger iz Street Food Public, ukusni buncek u brioche pecivu s kiselim zeljem.
Na Fuliranju možete probati i Smeš Vol.2 burger mladog chefa Denija Srdoča s dry aged junećom pljeskavicom s cheddar sirom, Devil umakom, hrskavim lukom i raguom od gljiva u brioche pecivu.
Sarma
Picnic Mingle & Fun, koji su nas oduševili svojim kuhanim panettoneom, predstavili su i Drugačiju Sarmu koja je prošle godine bila veliki hit na adventu.
Iz Beg's Plant Based Street Fooda stigla su nam nova plant based jela, a pozornost nam je ukrala Burek Sarma s Beyond Meat mljevenim mesom u smjesi za sarmu s rižom i lukom, motano u kiselo zelje u formu bureka s umakom.
Kobasice
Probali smo i odlični buncek u sendviču koji je na Fuliranje stigao u izvedbi Damira Tomljenovića i njegovog brenda Kužinavanje.
Ljubitelje kobasica oduševit će bogata ponuda ovog adventskog klasika, a moći ćete birati između nekoliko kućica među kojima su Kužinavanje, Institut za kobasice by Mate Janković, Good food i Street Food by Public.
Riba
Na Fuliranju nećete ostati 'kratkih rukava' ni ako vam je riba draža od mesa. Probali smo i panirane canellone punjene bakalarom u izvedbi Denija Srdoča.
Poslastice
Osim zanimljivog slanog jela- ćevapa s kajmakom u brioche pecivu koji su ukusni i vrijedi ih probati, iz Briocherie dolaze i brioche peciva u dvije slatke varijante. Mi smo probali Nutella Bomb s Nutellom i sladoledom od vanilije.
Tu su i mnogima omiljeni KronutiBoogie Lab-a (odličan spoj krafne i kroasana), a nas je oduševila varijanta s pistacijom i limunom. Možete ih probati u ukupno pet okusa, od kojih su tri slatka i dva slana.
Pozornost nam je ipak oteo Brownie Cake iz Street Fooda by Public koji mekane i sočne brownije kombinira s nježnom i slatkom kremom od vanilije.