Bliži se ljeto koje mnogi povezuju s godišnjim odmorima i lješkarenjem na plaži. More i sunce svi vole, no puno je tu još detalja koji izdvajaju neke plaže kao bolje od drugih poput ponuđenog sadržaja i dobre atmosfere. Sve to u obzir uzima stranica Beach Atlas koja svake godine objavi popis 100 najboljih plaža na svijetu.

Ove godine su se na toj listi našle čak dvije hrvatske plaže. Na 21. mjestu liste našla se najpoznatija splitska plaža Bačvice.

Bačvice
Zvonimir Barisin/Pixsell 

'Plaža Bačvice u hrvatskom Splitu kulturni je simbol i epicentar života zajednice gdje je najbolje izražen duh grada kroz igru picigina. Picigin je sport, ili točnije, vrsta umjetnosti u kojoj lokalci u plićaku izvode akrobacije na razini Olimpijskih igara kako bi sićušnu lopticu održali u zraku, često uz dramatične skokove i padove', stoji u opisu.

Na listi se našlo još jedno mjesto u Hrvatskoj, ovaj put na otoku Visu. Naime, na 59.mjestu liste stoji tunel Jastog, poznat i kao 'tunel za podmornice'.

Tunel Vis
Shutterstock 

'Tko bi pomislio da će vojna baza iz Hladnog rata postati zapanjujuće mediteransko odmorište? Na otoku Visu, usred njegove prirodne ljepote- gdje zrak miriše po divljem ružmarinu, a ispod tirkizne površine plivaju srebrne ribe- nekad tajna vojna baza danas je postala pitoreskni raj za jedrenje, akrobatsko ronjenje i mjesto za čuvanje ribarskih brodica', piše na Beach Atlasu.

Prvih 10 mjesta na listi zauzele su: Bora Bora (Francuska Polinezija), Boulders Beach (Južna Afrika), Waikiki Beach (SAD), Copacabana (Brazil), Maya Bay (Tajland), Black Sand Beach (Island), Glass Beach (SAD), JBR Beach (Ujedinjeni Arapski Emirati), Skeleton Coast (Namibia) i Omaha Beach (Francuska).

Bora Bora
Shutterstock 

Na listi su zastupljeni i neki naši susjedi pa su se tako među sto najboljih plaža na svijetu našle 3 talijanske plaže (Spiaggia Rosa, Mondello i Bagno Antonio), crnogorski Sveti Stefan, slovenski Bled, mađarski Balaton, Jablanica iz BIH te srpski Splavovi na Dunavu.