Održivost je pojam koji posljednjih godina sve više dobiva na značenju. Navedeno ni ne čudi, s obzirom na klimatske i druge promjene koje predstavljaju velik rizik za cijeli svijet. No, važno je znati da promjena počinje “iz vlastitog dvorišta”. Malim, ali značajnim koracima, svi možemo dati doprinos očuvanju našeg jedinog doma - planeta Zemlje.

Upravo zato veseli potvrda koju su dobili City Center one East i West. Naime, oba zagrebačka centra dobitnici su međunarodno priznatog BREEAM certifikata. Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology, ili skraćeno BREEAM, predstavlja britanski sustav certificiranja koji mjeri održivost zgrada i tako osigurava najbolju kvalitetu na najvišoj razini certifikacije. Njegovim tehničkim standardima ocjenjuje se cjelokupan koncept zgrade u 10 različitih kategorija, a ocjene se dodjeljuju prema učinku.

City Center one East_Maja Prgomet 2.jpg
Maja Prgomet 

Uz opći zaključak “izvrstan”, oba centra tako su pokazala svoju posvećenost održivosti i fokusiranost na brigu o sredini u kojoj djeluju. Izvrsne ocjene tako su postignute u kategorijama zdravlje i dobrobit, energetska učinkovitost, potrošnja vode, transport i prometna pristupačnost, onečišćenje, korištenje zemljišta i ekologije, gospodarenje otpadom, korištenje ekoloških materijala te naposljetku, otpornost same građevine. 

City Center one West_Zlatko Lugaric 2.jpg
Zlatko Lugarić 

Održivost za City Center one ne predstavlja tek trend koji će za nekoliko godina nestati iz rječnika – ona podrazumijeva niz pothvata kojima Centri nastoje očuvati zajednicu u kojoj djeluju, svoje susjedstvo i naposljetku, dom svih nas.