Nakon što smo s vama podijelili dojmove o specijalitetima koji vas čekaju na Fuliranju koje će na Trgu Josipa Jurja Strossmayera ostati do 7. siječnja 2025., vrijeme je da se pomaknemo tek malo dalje, do Oleander terase hotela Esplanade gdje se i ove godine održava mnogima omiljeni Fooling Around.

Kako je hotel Esplanade izgrađen da bi putnicima najpoznatijeg vlaka na svijetu, Orient Expressa, pružio luksuzan smještaj i besprijekornu uslugu na njihovoj ruti od Pariza do Istanbula, Fooling Around je, nakon prošlogodišnje inspiracije Parizom, ove zime utjelovio jednu drugu točku na ovoj ruti- Veneciju uz lajtmotiv Felicita.

Esplanada
Ana Paić i Sandro Sklepić 

Na devet elegantnih vagona na Oleander terasi dočekuju nas najeminentniji hrvatski restorani, chefovi i koktel majstori koji će se pobrinuti da uživate baš kao nekadašnji putnici Orient Expressa.

Mi smo dobili priliku kušati neke od njihovih specijaliteta, a evo koji su naši dojmovi.

Acrobat

Acrobat ove godine, uz najprestižnije vinske etikete, donosi i jela s najcjenjenijim mesom na svijetu- Kobe govedinom čiji je ekskluzivni distributer. Kobe je, inače, zaštićeni naziv koji se može se koristiti samo za govedinu pasmine Wagyu Tashima-ushi, crnog goveda iz Kobea u prefekturi Hyogo. Svake godine samo nekoliko tisuća krava dobije certifikat Kobe, što ga čini iznimno rijetkim, a manje od 10 posto Kobe govedine se izvozi iz Japana.

Kobe Gyoze, ponzu umak i wasabi umak kućica Acrobat
Ana Paić i Sandro Sklepić 

Ovdje smo kušali Kobe Gyoze s ponzu umakom i wasabi umakom koji nas je oduševio bez puno filozofije i dodatnih začina. Kobe govedina se topi u ustima i s dobrim se razlogom smatra jednim od najboljih mesa na svijetu. U ponudi imaju i Kobe burger. Cijena obaju ovih jela je 20 eura. 

Esplanade

Esplanadine standardno odlične specijalitete potpisuje chefica Ana Grgić Tomić. Ovdje smo kušali nekoliko jela, među kojima i neke favorite od prošle godine, poput prefinih kroketa s kulenom i topljenim sirom (8 eura).

Hrskavo-kremasti kroketi kulena s marmeladom od paprike, aiolijem od paprike, rikolom i ukiseljenim lukom kucica Esplanade Zagreb hotel.jpg
Ana Paić i Sandro Sklepić 

Jako nam se svidio i buncek sa zeljem u tortilji s kremom od hrena (9,5 eura) koji možda nije stigao u obliku u kojem biste očekivali buncek i zelje, no zaista vas neće razočarati svojim okusom. Istaknuti moramo i odličan juneći burger (13,5 eura) koji je zaista jedan od najboljih burgera koje smo kušali, okusi se odlično stapaju.

Esplanade juneći burger.jpg
story hr 

Tražite li osvježavajuće i lagano jelo tu su hrskave sardine (9,5 eura) koje su nam se također prilično svidjele, a za ljubitelje klasika u ponudi su i legendarne Esplanadine štrukle (5,5 eura) te fileki s pancetom (7 eura).

Hrskave sardine.jpg
story.hr 

JRE kućica

JRE kućica nudi San Roccov svinjski flam u korici od pistacija, s kremom od kupusa, umakom od poriluka i jusom chefice Floriane Ružić polpete sa šalšom i spumom od krumpira chefa Bašića (13 eura), jedinstvene gyoze chefa Gajskog, juhu od češnjaka i dimljene paprike uz yakitori od kozica i ulje od bilja, te glaze kupus na otvorenoj vatri uz hummus i prah od rozog đumbira (13 eura) chefa Udovičića. 

svinjski flam u korici od pistacija, s kremom od kupusa, umakom od poriluka i jusom
story hr 

S ove smo kućice kušali svinjski flam koji se ističe po savršeno mekanom mesu, korica od pistacija daje mu hrskavost, a krema od kupusa se savršeno nadopunjuje s okusom svinjetine. Cijena mu je 13 eura. 

Noel

Na kućici prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom čiji jelovnik potpisuju chefovi Mario Mandarić i Ivan Temšić kušali smo klasično božićno jelo- puricu s mlincima. 

Purica s “mlincima”(pečena purica s emulzijom od češnjaka uz naan kruh)  kucica Noel.jpg
Ana Paić i Sandro Sklepić 

Pečena purica s emulzijom od češnjaka servirana je na naan kruhu i prilično je ukusna i zasitna, iako je malo intenzivnije slana (no ništa pretjerano). Ovo će vas jelo koštati 13 eura, a u ponudi su još ragu od jelena s tamnim pivom (15 eura) i bao tuna pašticada (15 eura). 

Mason Burgers & Stuff

Na kućici koja će sigurno biti prvo odredište ljubitelja mesa, kušali smo Short Rib Ragu s palentom za koji možemo reći da je zaista jedan od najukusnijih. Meko meso i ukusan umak u kombinaciji s palentom je konkretan i zasitan obrok. Cijena mu je 14,80 eura. 

Short rib ragu i polenta_kućica Mason Burgers & Stuff.jpg
Ana Paić i Sandro Sklepić 

Ovdje smo kušali i odličan desert pod nazivom Arancin, a radi se o varijaciji riže na mlijeku u kuglicama s miso karamelom i jabukama na maslacu. Ovaj desert bi vas mogao podsjetiti na djetinjstvo, ukusan i aromatičan, a koštat će vas 4,20 eura

U ponudi su još i izvrsni burgeri: Butter Burger (9,80 eura), Dry Aged Burger s karameliziranim lukom i plavim sirom (12,80 eura), Brisket Burger s dimljenim junećim prsima, kiselim lukom i wasabi majonezom (11,80 eura) te Pork Belly Sandwich s kimchijem od ananasa i domaćim BBQ umakom po cijeni od 9,50 eura.

Mason Burgers & Stuff, Arancin (riža na mlijeku, karamel, jabuka, vanilija).jpg
Ana Paić i Sandro Sklepić 

Meneghetti

Volite li bakalar na bijelo, ovo je vaša idealna destinacija. Mi mu zamjerke nismo našli- mekani bakalar i hrskavo tijesto nadopunjavaju se umakom od rajčice i kokosa.

Meneghetti Bakalar in Bianco  bakalar, vučeno tijesto, umak od rajčice i kokosa.jpg
Ana Paić i Sandro Sklepić 

Istarsku baštinu i luksuz Meneghetti spaja i u jelima Tartarissimo- goveđi tartar sa sourdough focciom i sirom Veli Jože (14 eura), Dolce Vita s mortaldelom, burratom, budevom sourdoughom i gljivama (13 eura) i Maiale Rustico- trganom svinjetinom, pestom od bosiljka i kajmaka u pecivu (11 eura).

Institut za kobasice by Mate Janković

Naravno, ni jedna adventska ponuda ne bi bila potpuna bez kobasica pa tako ni ova.

Kobasa šiš by Mate Janković.jpg
Ana Paić i Sandro Sklepić 

Na ovoj kućici kušali smo šiš kobas sa sirom s kajmakom i mladim lukom, kranjsku sa sirom s honey mustardom, coleslaw salatom, mladim lukom, kukuruz salsom i prženim lukom (ova je kombinacija naš favorit) te debrecinku s honey mustardom, kiselim kupusom sa špekom, prženim lukom i bučinim sjemenkama. Cijena svih kobasica je 6,80 eura, osim šiš kobasa koji će vas koštati 7,20 eura. 

Boogie Lab

Boogie Lab na Fooling Aroundu premijerno predstavlja Sourdough lasagne carbonara i Sourdough lasagne s raguom, a cijena oba ova jela je 11 eura.

Lasagne Carbonara Boogie Lab.jpg
Ana Paić i Sandro Sklepić 

Tu su i Apple strudel lasagne sa sourdough tjesteninom, kompotom od jabuka, mascarpone kremom, crumbleom od tjestenine i umakom od vanilije koji se prodaje po cijeni od 9 eura.

U čak 36 slanih i slatkih delicija na Fooling Aroundu, uz bogatu ponudu toplih koktela, kuhanog vina, rakije, gina i brojnih drugih pića posjetitelji mogu uživati do 31. prosinca 2024. godine.

Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 12 do 23 sata, subotom, nedjeljom i na Badnjak od 11 do 23 sata. Za Božić će raditi od 16 do 23 sata, a za Staru godinu od 11 do 21 sat. Ulaz je besplatan, a svakodnevne novosti i rasporede događanja možete pratiti na Facebooku i Instagramu Fooling Around.