Stiže nam najljepše doba godine, Advent, a uz njega nepogrešivo vežemo i odličnu hranu. Mnogi se posebno vesele dobrim zalogajima koje svake godine možemo pronaći na više manifestacija u Zagrebu.
Kušali smo najbolje od street food specijaliteta koje ćete imati prilike probati na već dobro poznatom Fuliranju od iduće srijede, 27. studenoga 2024., na na zagrebačkom Trgu Josipa Jurja Strossmayera gdje će 16 kućica ponuditi čak od 57 različitih jela i više od 20 autorskih koktela u toplim i hladnim verzijama, a trajat će do 7. siječnja 2025. godine.
Evo koje smo specijalitete kušali na pretastingu ovogodišnjeg Fuliranja.
Domaće krpice sa zeljem, Tringelt
Ako niste ludi za standardnim street foodom odličan izbor za vas bit će domaće krpice sa zeljem na kućici Tingelt gdje ćete pronaći i sarmu, zagorsku juhu te slane i slatke štrukle.
Ovaj specijalitet odmah će vas vratiti u bakinu kuhinju, a porcija krpica sa slatkastim kupusom i komadićima bunceka prilično će vas zasititi i dati vam energije za daljnje istraživanje božićne čarolije.
Cacio e pepe, Pastamisee
Jedan od specijaliteta koji je izazvao veliku pozornost na kušanju prije Fuliranja definitivno je bila tjestenina Cacio e pape koja se dovršava u kolutu Grana Padano sira s paprom i sirom Pecorino Romano.
Ljubitelji sira sigurno će uživati u porciji ove tjestenine koja nam donosi dašak Italije, a na istoj kućici moći ćete uživati i u tradicionalnim dalmatinskim delicijama. Pastamiee će posluživati poljički soparnik, dalmatinski pršut sušen na buri i maslinovim drvima, sir iz ulja i rafiole.
Margherita, Pepperoni i slatka pizza, Pizza Social Club
Iako pizza nije standardno adventsko jelo, ljubitelji iste neće ostati kratkih rukava. Najpopularnije talijansko jelo na ovoj kućici moći ćete kušati u 5 varijanti, a mi smo imali priliku probati standardno dobre Margheritu i Pepperoni pizzu te jedan iznenađujući novitet nastao u suradnji sa slastičarnicom Neka jedu kolače.
Radi se o slatkoj pizzi koja sadrži kremu od mascarponea, Linoladu, crumble od pirovog brašna, lješnjaka i meda te sljezove kolačiće. Radi se o pravoj slatkoj bombi koja spojem slatkog nadjeva i slankastog pizza tijesta (inače savršene teksture) pomalo podsjeća na palačinke.
Debrecinka s dinstanim kiselim kupusom, Institut za kobasice by Mate Janković
Advent ne može proći bez kobasica, a na ovoj kućici pronaći ćete zaista ukusne varijante.
Probali smo debrecinku s kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem i tostiranim bučinim sjemenkama koja će vam dati sve što volite kod kobasica u pecivu bez previše masnoće i s odličnim kiselim okusom kao ravnotežom.
Na ovoj kućici pronaći ćete i juneći šiš kobas sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom, a imat će i kranjsku sa sirom, bijelu bavarsku kobasicu i teleću hrenovku.
Rudolf’s Cheesy Sausage, Good Food
Iza ovog simpatičnog imena krije se pravi gurmanski užitak- kobasica punjena sirom, cheddar sir, prženi luk, hrskava pancetta, Good food umak i pecivo. Zamjerke joj nismo mogli pronaći, a osim što je vrlo ukusna, također je i prilično zasitna.
Na ovoj kućici pronaći ćete i Smoking Santa Sausage, dimljenu adventsku kobasicu ušuškanu u slatko kiselom zelju, hren umaku i ciabatta pecivu, Santa’s Hot Chic odnosno pileću hrenovku u pecivu s umakom po želji, i Ho Ho Holy Smoky Smash burger, Merry Potatoes te lanjski veliki hit među najmlađima: Santa's Snowy Kaiserschmarrn, odnosno trgane carske palačinke s Nutellom ili pekmezom.
Kronut s pistacijom i malinom, Kronut by Boogie
Jedan od favorita prošlogodišnjeg Adventa nije nas razočarao ni ove godine. Kušali smo kronut s pistacijom i malinom koji nas je apsolutno oduševio standardno odličnim pecivom napravljenim od tijesta za kroasane u obliku donuta ili krafne s rupom s dodatkom ne previše slatke kreme od pistacija i džema od maline koji je savršeno nadopunjuje kiselkastim okusom.
Na ovoj kućici će u ponudi biti još dva slatka i dva slana kronuta: kronut s čokoladom i medenjacima, onaj s vanilijom, limunom i kardamomom, a tu su i Pulled Beef kronut s kremom od ricotte, sezonskom salatom, trganom govedinom, mladim lukom i korijanderom te Winter kronut - svinjska kobasica, karamelizirani luk, sezonska salata, ukiseljeni crveni kupus i umak od senfa na pecivu posve novog oblika.
Wagyu Black Pepper Noodles, Purple Monkey
Ljubitelji azijskih specijaliteta, što smo i sami, na svoje će doći na kućici Purple Monkey, a i smo kušali njihov ovogodišnji poseban adut- Wagyu Black Pepper Noodles u čijem se središtu nalazi nježna, sočna i beskrajno meka Wagyu govedina poslužena uz elastične rezance s umakom od crnog papra, aromatičnog češnjaka i umami nota na bazi soje uz dodatak povrća poput hrskave paprika i s posipom od kikirikija. Volite li azijsku kuhinju s ovim jelom definitivno nećete pogriješiti.
U ponudi ove kućice su i: Spicy Mango Karaage Chicken (panirani pileći zabatak, mango, sweet&sour umak, chili, riža, bučine sjemenke), zatim Katsu (panirani pileći file, riža, coleslaw), te Perfectly Crisp Shrimps (panirane kozice, sweet&chili umak).
Shish Kebab, Shish & Chips
Još jedno egzotično jelo na ovogodišnjem Adventu inspirirano je turskim street foodom, a radi se o Shish Kebabu koji se priprema na željeznim ražnjevima.
Na Fuliraju će nuditi tri vrste shisheva (juneći, pileći i gurmanski) u pita wrapu. Posjetitelji će moći sami izraditi svoj shish birajući shish, dodatke, umake i prilog po izboru. Usto nudit će i pomfrit i tater tots, odnosno pržene okruglice od krumpira.
Crispy Kapula, Chef’s burger by Ivan Pažanin
Fuliranje neće proći ni bez sočnih hamburgera, a iz ponude ove kućice kušali smo njihov signature burger, Crispy Kapula, koji nam se izrazito svidio.
Jako je ukusan, pun okusa, a istodobno i mekan i topi se u ustima. Uz njega, ovdje ćete moći uživati u još dva provjerena hit burgera: Cheesy Cheese i Truffle Panceti.
Mekani obrazi, Picnic Mingle & Fun
Prošle godine su izazvali pravu pomamu svojim Drugačijim sarmama i Blackie Burgerom koji će posjetitelje dočekati i ove godine, a mi smo probali novo jelo koje se prvi put predstavlja na Fuliranju pod nazivom Mekani obrazi.
Radi se o sporo kuhanim junećim obrazima posluženih u brioche pecivu s coleslaw salatom s jabukom, dimljenom majonezom, čipsom od sira i mladim lukom. Ovo jelo nas je oduševilo finim spojem okusa i nevjerojatno mekim mesom i jedan je od naših favorita s Fuliranja.
Inače, Vedran Božičev iz Picnic Mingle & Funa potvrdio nam je i da nastavljaju tradiciju spravljanja tradicionalnog Skradinskog rižota na Fuliranju, stoga upišite u kalendare nedjelju 15. prosinca kada stiže ekipa iz Skradina koja će u vrijeme ručka kuhati ovu drevnu deliciju čija priprema traje i po 13 sati.
Freetule, Krivi ljudi
Fritule s ove kućice su nam lani bile apsolutni favorit cijelog Adventa, a vratili su se sa šest vrsta slatkih Freetula. Kušali smo verziju s umakom od jabuke, cimeta i karamele te kremom od vanilije i nismo ostali ni najmanje razočarani.
Meke fritule prelivene su lagano zaslađenom, ali neutralnom kremom od vanilije s kojom se odlično uklapa mirisni i aromatični umak.Želite li probati samo jedno slatko jelo na ovogodišnjem Fuliranju, neka to bude ovo jer se zaista isplati.
Uz njih, tu je još pet opcija za ljubitelje fritula: klasične sa šećerom, one s Nutellom, te pistacija i bijela čokolada, zatim krokant i crnu čokolada te vanilija.
Dubai čokolada, Gdje je Jura by Juraj Klepić
Ako ste do sad propustili kušati svjetski viralni hit, Dubai čokoladu, sad ste u prilici da to ispravite. Juraj Klepić će se na ovogodišnjem Fuliranju prvi put predstaviti samostalno, a ponudit će fritule s topljenom Dubai čokoladom i vlastitu izvedbu Dubai čokolade koju će biti moguće kupiti i u pločama.
Naravno, ovaj hit nismo propustili kušati, a ova slastica koja spaja kremastu pistaciju, hrskavi kadaif i glatku čokoladu sigurno će zadovoljiti i najzahtjevnije slatkoljupce.
Novosti (i iznenađenja) na Fuliranju možete svakodnevno pratiti na Instagramu i Facebooku.
Podsjećamo, Fuliranje će se održavati na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu od 27. studenoga 2024. do 7. siječnja 2025. Ulaz je besplatan, a radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 12:00 do 01:00, te subotom i nedjeljom od 11:00 do 01:00.
Za Božić će raditi od 16:00 do 01:00, za Štefanje od 12:00 do 01:00, na Staru godinu od 12:00 do 03:00 te za Novu godinu od 17:00 do 01:00.