Iako je u rujnu vrijeme još dovoljno toplo da hvatamo posljednje zrake sunca na terasama kafića i u šetnji gradom, dolaskom jeseni stiže nam i razdoblje u kojem ćemo sunčanje zamijeniti uživanjem u toplini svojih domova, a mi vam u nastavku donosimo trendove u unutarnjem uređenju koji će ove jeseni biti pravi hit.

1. Zemljani tonovi

Šarenilo koje će zavladati u prirodi prenesite i u svoj dom. Dok su prošle godine dominirale nijanse sive, ove godine na red stiže paleta toplijih i intenzivnijih boja.

Jesensko uređenje doma
Shutterstock 

U trendu su boje inspirirane prirodom, od neutralne boje pijeska, tople boje marelice ili bakra, a detalje možete naglasiti nijansama poput tople smeđe ili terakote.

2. Povratak sagova

Ništa ne govori udobnost kao topli mekani sag pod nogama, a dobra vijest je da nakon razdoblja golih podova, sagovi ponovno dolaze u modu.

Sag
Shutterstock 

'Dok su ranije trendovi diktirali drvene podove u domovima, sad sagovi s uzorkom ponovno dobivaju na popularnosti. Osobito su popularni sagovi koji reflektiraju prirodu, ali i oni s hrabrijim uzorkom ili centralnim motivom', rekla je Jo Bailey, urednica magazina 'Home & Gardens'.

3. Prirodno drvo

Drvo nikad ne izlazi iz mode, a ove jeseni uživat ćemo u njegovoj prirodnoj ljepoti i smirujućim nijansama.

Drvo.jpg
Shutterstock 

U trend se vraćaju topli i svjetliji tonovi, osobito u kuhinji i kupaonici, a ako imate namještaj od tamnijeg ili obojenog drva, uvijek možete uklopiti poneki detalj u 'laganijoj' nijansi pa si tako možda možete priuštiti novi stolić za kavu, ormarić ili možda zanimljiv okvir za slike.

4. Materijali s najnježnijim dodirom

Kad počnu jesenske kiše i magle, mnogi se najviše vole sklupčati pod toplom i mekanom dekicom.

Deka
Shutterstock 

Ove jeseni uživat ćemo u najmekšim materijalima poput vune, kašmira i baršuna.

5. Osvjetljenje

Kako dani postaju sve kraći, osvjetljenje postaje sve bitnije, no umjesto da se fokusirate na veliko stropno svjetlo, pokušajte sa 'slojevima svjetla', odnosno usmjerite ga tamo gdje vam je potrebno.

Osvjetljenje
Shutterstock 

Zidne lampe će, primjerice, tako osvijetliti mračnije kuteve, a neće zauzeti puno mjesta. Kad birate izvore svjetla, obratite pozornost da budu komplementarni jedni s drugima, a možete ih kombinirati ovisno o dobu dana i količini svjetla koje želite.

6. Prirodni detalji i ukrasi

Jesen je pravo vrijeme da u svoj dom unesete prirodu, čak i doslovno.

Suho cvijeće
Shutterstock 

Poigrajte se prirodnim ukrasima poput zanimljivog komada drva, kamenja, suhog cvijeća, školjki... Uz malo kreativnosti možete dobiti unikatan ukras koji će ukrasti pozornost vaših gostiju.