Prije pet godina popularni splitski glumac Slavko Sobin kupio je kuću na selu.

'Sanjam već godinama o kući i sada se nekako poklopilo da je kuća pronašla mene i da je financijski u rangu koji mi je prihvatljiv i selim na selo, što sam oduvijek htio. Blizu je Zagreba, nije da idem u divljinu, ali je malo pitomiji način života kojeg sam jako željan', rekao je tada.

Na imanju izvan grada Sobin je odlučio uzgajati voće i povrće, a ispričao je da je zamišlja kao mjesto gdje će itekako puno ljudi dolaziti, prolaziti, boraviti.

'Imam napokon svoj vrt i sanjam o danu kad ću se probuditi ujutro u toj kući i reći: ‘Joj, fali mi jedna rajčica’ i otići je van ubrati, ubaciti u blender i napraviti sok. Sanjam o tome da trčim slobodno po šumi', rekao je za Jutarnji list.

Napomenuo je kako sada više nego ikada zna koliko je dragocjeno imati komad svoje prirode, zemlje, hrane koju proizvodiš i svoje slobode.

Priznao je da je kuća stara, da 'ne izgleda još nikako, ali da će biti top'. Adaptaciju kuće povjerio je zagrebačkom arhitektonskom studiju OCD arhitekti, koji su stvorili pravu modernu kućicu.

'Ovakve renovacije su uvijek izazovne, no zaista vjerujemo da je sav napor rezultirao iznimno ugodnim prostorom i kvalitetnim prostornim rješenjima. Izazova je bilo više, od samih prostornih ograničenja postojećeg objekta, pronalaženja kvalitetnih izvođača na udaljenoj lokaciji, koordinacija radova za vrijeme pandemije i slično', rekla je arhitektica Tihana Buljan iz studija OCD arhitekti za Zadovoljna.rs.

Tihana je opisala u kakvom je stanju bila kuća i u kojoj mjeri su mogli iskoristiti njen osnovni kostur. Kaže da je u prošlosti doživjela razne faze preuređenja i širenja. 'Prvo je bila skromna prizemna kuća, nakon toga dodati su aneks i nisko potkrovlje – u tom stanju kupio ju je Slavko, i on je u potpunosti otvorio potkrovlje i stavio novi krov', dodala je.