Imati lijep osmijeh nije samo stvar estetike. Lijepi i pravilni zubi pomažu nam da se osjećamo bolje, imamo više samopouzdanja, a sukladno tome i postižemo bolje rezultate na svim životnim poljima. Da je to tako, jer najljepši dio njihova posla upravo je kad pacijenti otkriju svoj novi osmijeh nakon skidanja dentalnog aparatića, potvrđuje i dr.sc. Leila Latić Hodžić, dr.med.dent., specijalist ortodoncije, vlasnica ordinacije Ortolook. Po završetku fakulteta dentalne medicine u Zagrebu dr.sc. Leila Latić Hodžić upisala je specijalizaciju iz ortodoncije. Nakon tri godine edukacije odlučila je, kaže, započeti radno iskustvo u ustanovi u kojoj će bit u mogućnosti nadograditi svoje znanje, u Stomatološkoj poliklinici Zagreb, no nakon sedam godina otvorila je privatnu ordinaciju specijaliziranu isključivo za ortodonciju.

dr.sc. Leila Latić Hodžić, ordinacija Ortolook
Robert Gašpert 

"Ortodoncija je kao struka vrlo posebna. U posljednjih 10-ak godina jako se razvila. Danas vrhunski ortodont treba raspolagati ogromnim znanjem i iskustvom da bi mogao koristiti različite ortodontske sustave fiksnih aparatića, a sve kako bi pacijentu pružio najkvalitetniju i optimalnu terapiju. Prvenstveno tu mislim na samoligirajuće bravice i nevidljive udlage koje predstavljaju vrh suvremene ortodoncije.

Vješt i iskusan ortodont u mogućnosti je napraviti mala čuda i otkriti svojim pacijentima sav potencijal njihovog osmijeha“, kaže vlasnica ordinacije Ortolook, u kojoj je danas osam zaposlenika. Svi oni brinu se da baš svaki pacijent doživi taj Ortolook osjećaj po kojem su poznati.

Ortolook.jpg
Robert Gašpert 

Nekada se mislilo da se u odrasloj dobi nema što puno učiniti kad je u pitanu lijep osmijeh, no veliki broj odraslih pacijenata danas se odlučuje za ortodontsku terapiju iz brojnih razloga. Neravnomjerno trošenje zuba, nepravilan zagriz, migracija zuba, predprotetske pripreme i druge tegobe (ne samo želja za lijepim osmijehom) neki su od njih. Za ortodontsko liječenje ne postoji gornja dobna granica, no – upozorava dr.sc. Latić Hodžić – kod većine anomalija koje nisu uzrokovane samo položajem zuba, već i neskladom u rastu gornje i donje čeljusti, puno je jednostavnije liječiti pacijente u mlađoj životnoj dobi.

"Za nepravilnosti zuba i čeljusti odgovorni su brojni čimbenici: genetska predispozicija, prerani gubitak mliječnih zuba, nepravilno disanje, loša postura jezika, nerazmjer u veličini zuba i čeljusti i drugo. Ranim otkrivanjem uzroka već smo veliki dio budućih problema riješili, a njih možemo eliminirati bez posljedica samo za vrijeme rasta i razvoja. Također, kod djece i mladih koji su u procesu rasta i razvoja kost je podatnija za ostvarivanje pomaka, kao i za modeliranje“, pojašnjava dobitnica nagrade za Najdoktora u ortodonciji za 2023.
Trendovi se mijenjaju i svojevremeno su fiksni aparatići preuzeli prevlast u liječenju nad mobilnim aparatićima, no danas – budući da postoji naglasak na rane terapije – vidljiv je povratak na liječenje pacijenata u rastu i razvoju s modernim varijantama mobilnog aparatića, što danas predstavljaju aligneri (prozirne folije). Velik je broj različitih aparatića na tržištu, no osnovna je podjela na klasične i samoligirajuće aparatiće, dok su nevidljive udlage kategorija za sebe.

Klasični aparatići predstavljaju bazu iz koje su, pojašnjava dr.sc. Leila Latić Hodžić, potekle sve ostale vrste fiksnih aparatića. Njima se liječe sve ortodontske anomalije, a prosječno trajanje terapije je oko 18 mjeseca.

Samoligirajući aparatići su svojevrsna revolucija u svijetu ortodoncije, prvenstveno zbog brzine terapije i posebno lijepih i širokih osmijeha. Idealan je za sve vrste terapija a posebno učinkovit s neravnim, zbijenim i stršećim zubima. Prosječno trajanje terapije je oko 12 mjeseci.

Nevidljive udlage predstavljaju sam vrhunac ortodoncije. Posljednji hit u svijetu ortodoncije su udlage SPARK, uistinu su nevidljive, mogu se samostalno skinuti u bilo kojem trenutku dana, a 'štede' i vrijeme, jer je terapiju moguće završiti samo s 3 do 4 dolaska u ordinaciju. Svaki pomak pojedinog zuba planira se u za to predviđenim software-ima nakon čega se izrađuje potreban broj alignera (prozirnih folija) kojim će se ti pomaci ostvariti. Folije se mijenjaju samostalno svakih 10-ak dana i tako prelazi na novi korak do krajnjeg rezultata.
Za provođenje ovakve terapije potreban je vrstan specijalist s velikim znanjem i iskustvom koji može procijeniti koji pomaci iz software-a su realno ostvarivi. Pravilno i smisleno planiranje terapije daje izvrsne rezultate u liječenju bilo koje nepravilnosti prozirnim udlagama.
Kada su u pitanju fiksni aparatići, lakše je i brže liječenje takozvanim samoligirajućim bravicama koje imaju sustav samozaključavanja žice, čime se postiže lakše ravnanje i klizanje zubi u željene pozicije nego što je to kod vezanje žice za bravicu. Unutar skupine samoligirajućih aparatića, najistaknutiji je Damon sustav, jedini fiksni aparatić na tržištu koji se može individualizirati. Što to znači?

"Kod uobičajenih aparatića neovisno radi li se o klasičnom fiksnom aparatiću ili samoligirajućem set od 12 bravica je isti neovisno o anomaliji koju trebate liječiti. Kod Damon sustava ovisno o planiranom pomaku zuba koji želite postići birate odgovarajuću i najbolju bravicu s kojom ćete takav pomak ostvariti. Tako se skraćuje vrijeme liječenja kao i nepoželjni učinci žica koje pomiču zube. Nedavno je Damon sustav dodatno unaprijeđen, ne samo konstrukcijom same bravice, nego i u revolucionarnim uvođenjem novih žica za još preciznije i brže pomake zubi. Taj novi sustav zove se Damon Ultima“, pojašnjavaju u ordinaciji Ortolook.

dr.sc. Leila Latić Hodžić, Ortolook.jpg
Robert Gašpert 

Jedna od glavnih zamjerki ljudi na nošenje aparatića je dugotrajnost. Dugotrajnost liječenja uvjetovana je, kaže dr.sc. Leila Latić Hodžić, brojnim faktorima i jasno je da se neka teška skeletna anomalija, koja možda zahtjeva i kirurško liječenje, ne može brzo završiti. S druge strane, koliko god da je nepravilnost mala i koliko god ortodont bio vješt, nužno je djelovati blagim silama i poštovati biološke strukture kao što su korijen zuba, parodontni ligament, kost, zubnu pulpu, kako ne bi napravili štetu.
"Zbog toga u našem poslu za kvalitetne i dugotrajne rezultate nema brzih rješenja. Međutim, kako bi se terapija završila u razumnom roku, najvažnije je dobro isplanirati liječenje, izabrati odgovarajući aparatić, dati jasne instrukcije pacijentu i ostvariti dobru suradnju. Tako iskusan ortodont može optimizirati liječenje i skratiti trajanje i do 12 mjeseci. Osim toga, današnji aparatići imaju izrazito visoku razinu estetike tako da pacijentima predstavlja zadovoljstvo nositi ih“, zaključuje ova stručnjakinja.

*Sadržaj nastao u suradnji s ordinacijom Ortolook.