Jedan od ključnih organa u ljudskom organizmu je gušterača, a njena uloga nadilazi samo probavu hrane.

Smješten iza želuca, ovaj organ ima vitalnu funkciju u regulaciji metabolizma i održavanju ravnoteže u tijelu. Kao žlijezda s dvostrukim djelovanjem, gušterača proizvodi hormone koji utječu na razinu šećera u krvi, a također izlučuje probavne enzime koji omogućuju razgradnju hrane u probavnom sustavu.

Gušterača.jpg
Foto: Shutterstock

Bez pravilnog funkcioniranja gušterače, zdravlje može biti ozbiljno ugroženo, čime njen značaj nije važan samo u procesu probave, nego i u brojnim drugim tjelesnim funkcijama.

Pet jednostavnih savjeta o prehrani pomoći će vam da se oslobodite stresa i zaboravite na bol.

Zašto je gušterača preopterećena?

Jeste li primijetili da se osjećate teško nakon masne ili teške večere? Razlog je vaša gušterača, koja naporno radi.
Masna i pržena hrana i višak šećera uzrokuju da gušterača proizvodi više enzima nego što može podnijeti. Ako se to događa svaki dan, organ to jednostavno ne može podnijeti.

Koja hrana je smrt za gušteraču nakon 50 godine?
Zdrava tjestenina s brokulom i rajčicama gotova za 15 minuta Foto: Shutterstock

Rijetki, ali obilni obroci otežavaju opterećenje, a gušterača se 'pregrijava'. Ipak, može se obnoviti, a dovoljno je promijeniti svoje prehrambene navike.

Možda mislite da je teško obnoviti gušteraču, da ćete morati ići na strogu dijetu ili se odreći svega ukusn ali to nije točno. Počnite jednostavno, pokušajte primijeniti ovih 5 jednostavnih pravila i vaše tijelo će vam biti zahvalno.

5 savjeta za zdravlje gušterače nakon 50. godine:

1. Podijelite svoje porcije na manje dijelove

Velike su porcije hrane štetne za gušteraču. Organ nema vremena za proizvodnju enzima, a hrana ostaje slabo probavljena. Jedite često, ali malo po malo.

Mali obrok.jpg
Foto: Shutterstock

5-6 malih obroka dnevno pomoći će vam da se riješite viška stresa. Neka obroci budu veličine vašeg dlana. Jednostavno je, ali učinkovito.

2. Kuhajte 'laganu' hranu

Gušterača ne voli masnu i prženu hranu. Takvi obroci preopterećuju njezin enzimski sustav. Kuhajte na pari, kuhajte ili pecite, a prženo meso zamijenite pirjanom piletinom.

Probajte juhe od povrća umjesto masnih priloga.

Juha dijeta.jpg
Foto: Shutterstock

3. Uklonite neočekivane neprijatelje iz svoje prehrane

Šećer je glavni neprijatelj vaše gušterače. On je tjera do krajnjih granica. No, to ne znači da se morate potpuno odreći slatkiša.

• Koristite zamjene za šećer: steviju ili med.

• Odaberite prirodne slatkiše: voće, bobice, pečene jabuke.

4. Dodajte hranu koju vaša gušterača voli

Podržite svoje tijelo laganim i zdravim obrocima:

Piletina i salata.jpg
Foto: Shutterstock

• Juhe od povrća.
• Heljdina kaša i zobena kaša.
• Svježi sir s niskim udjelom masti.
• Ovi proizvodi su lako probavljivi i ne opterećuju tijelo

5. Ne zaboravite vodu

Voda je život za vaše tijelo. Međustanični procesi, uključujući rad gušterače, ovise o dovoljnoj količini tekućine. Započnite jutro čašom tople vode. To će pokrenuti probavu i osloboditi napetosti iz gušterače. Pijte do 2 litre vode dnevno.