DVIJE NAJBOLJE DIJETE ZA MRŠAVLJENJE U MENOPAUZI: Tajna je u 5 ključnih vrsta namirnica

Stručnjaci za prehranu savjetuju što jesti, a što izbjegavati ako želite izgubiti koji kilogram dok prolazite kroz menopauzu.

Shutterstock

Mršavljenje tijekom menopauze može biti izazovno, no dvije dijetetičarke podijelile su detaljan plan kako pomoći ženama da skinu nekoliko kilograma viška.

Elizabeth Ward i Hilary Wright podijelile su svoje znanje u knjizi pod nazivom 'Plan prehrane u menopauzi: prirodni vodič za upravljanje hormonima, zdravljem i srećom', a za žene u ovom razdoblju života preporučuju kombiniranje mediteranske prehrane i DASH dijete.

Shutterstock 

Elizabeth je objasnila kako je vrlo važno da prehrana tijekom menopauze uključuje ovih 5 vrsta namirnica: voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice. Ona navodi da je konzumiranje ovih namirnica 'ključno da žene ne bi posegnule za dodatnom porcijom obroka, grickanjem čipsa, slatkiša i kolača'.

'Mediteranski način prehrane smanjuje šanse za prekomjernu tjelesnu težinu, a žene mogu imati manje simptoma povezanih s menopauzom pa im se može poboljšati kvaliteta života. Ovakav način prehrane dobar je za crijeva, smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, smanjuje rizik od bolesti srca i dijabetesa', objasnila je, a ističe i da to može pomoći i u poboljšavnju raspoloženja kod žena u menopauzi.

Instagram 

Elizabeth također predlaže pridržavanje dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina kako bi se smanjila mogućnost debljanja u postmenopauzi.

Obje dijetetičarke u knjizi predlažu jesti više obroka biljnog podrijetla, kontrolirati kalorije, redovito vježbati i mudro birati vrijeme obroka. Redovita tjelovježba održava zdravlje mišića i kostiju, smanjuje vjerojatnost srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, smanjuje stres i još mnogo toga, navode one, a ističu i da nema potrebe za restriktivnim dijetama.

Shutterstock 

'Ne morate se brinuti o odlasku na večeru i piće s prijateljima, o odlasku na odmor ili o tome da ćete do kraja života morati slijediti nerealno restriktivan plan prehrane', istaknula je Elizabeth i dodala da bi svatko tko želi brzo izgubiti kilograme trebao razmisliti o tome da iz prehrane izbaci dodane šećere, visoko rafinirane žitarice i alkohol.

Preporučena hrana uključuje plodove mora, perad, jaja, mliječne proizvode, voće, povrće, orašaste plodove i maslac od orašastih plodova, sjemenke, mahunarke i cjelovite žitarice.