S DIJETOM '8 SATI' JEDETE SVE I GUBITE KILOGRAME: Režim za topljenje neželjenih kila preporučuju svjetski nutricionisti

Kod ove dijete jede se osam sati, a preostalih 16 ne. Prednost je u tome što ćete pola posta ionako prespavati, a i dijetu je lako uklopiti u svačiji način života.

Shutterstock

Svjetski nutricionisti preporučuju povremeni post, takozvani 'Intermittent Fasting'. Riječ je o smanjenom unosu hrane ili suzdržavanju, a u posljednje vrijeme popularna je 'dijeta 8 sati' o kojoj su pisali David Zinczenko i Peter Moore u knjizi 'Osmosatna dijeta'.

Shutterstock 

To je dijeta u kojoj se 16 sati dnevno posti, a ostalih 8 sati se jedu manji obroci. U periodu kada je hrana dozvoljena, a to je spomenutih osam sati, savjetuje se da se jede lagana hrana.

Shutterstock 

Sveučilište Illinois u Chicagu objavilo je prije pet godina u časopisu 'Nutrition and Healthy Aging' istraživanje u trajanju od 12 tjedana na 23 pretile žene. Imale su 45 godina u prosjeku i indeks tjelesne mase (BMI) oko 35. Između 10 i 18 sati su jele, a preostalih 16 pile samo vodu. Žene koje su se pridržavale dijete izgubile su oko tri posto tjelesne težine, a snizio im se i krvni tlak. 

Shutterstock 

Ako ste probali razne dijete i ne znate u čemu se griješili, dijeta 16:8 ili dijeta 8 sati je odlična metoda za gubljenje neželjenih kilograma. Prednost te dijete je u tome što ćete pola posta prespavati, a i većina ljudi koji poste neće moći unijeti ogroman broj kalorija. Osim toga, mogu jesti što žele, ali ne i pretjerivati s hranom koja ima previše kalorija ili je previše masna kako bi se došlo do rezultata. 

Shutterstock 

Pića ne ulaze u tu kategoriju. Naime, kod ove dijete ne preporučuje se piti previše zaslađena pića jer sadrže puno kalorija, nema veze radi li se bezalkoholnim ili alkoholnim pićima. To ne znači da se ne smiju konzumirati, ali treba biti umjeren. Kao i kod svake dijete, najbitnije je znati da do gubitka kilograma neće doći ako ne postoji kalorijski deficit. Dijetu svatko može prilagoditi svom načinu života, i oni koji se ustaju ranije i idu ranije spavati i oni koji se ustaju kasnije i ostaju dokasno budni.

Popularna je i 'dijeta 9 kilograma', koja obećava gubitak do devet kilograma unutar dva tjedna, ali naravno, ako se strogo pridržavate pravilnog plana prehrane.

Shutterstock 

Primjer jelovnika

Čim se ustanete: voda, kava ili čaj

Doručak u 10 sati: pahuljice, čaša mlijeka, voćka ili kajgana, tost, kava/čaj

Užina (kad god vam odgovara): Slatkiš, poslastica

Ručak (kad god vam odgovara): Dva komada pizze, pomfrit, 1 jabuka

Užina (kad god vam odgovara): 1 kolač ili 1 kuglica sladoleda ili voćka po izboru

Večera u 18 sati: Pečeno bijelo pileće meso, 2 kuhana krumpira sa žlicom maslaca, brokule na pari i sladoled