Glavni uzrok povišenog kolesterola je prehrana, a hranu bogatu zasićenim i transmasnoćama treba izbjegavati jer uzrokuje povećanje lipoproteina niske gustoće, poznatog i kao 'loš' kolesterol.
Ove vrste masnoća mogu se pronaći u mnogim namirnicama koje redovito konzumiramo, poput maslaca, keksa, sira i prerađenog mesa. Iz tog razloga stručnjaci savjetuju da za doručak izbjegavamo hranu poput kobasica, slanine, peciva i punomasnog jogurta.
Nutricionist Richard Allison stoga preporučuje pet namirnica koje bi, s druge strane, trebalo jesti za doručak jer mogu pomoći u održavanju niske razine kolesterola.
'Ako imate visok kolesterol, važno je za doručak odabrati hranu s niskim udjelom zasićenih i transmasnih kiselina jer one mogu povećati razinu kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL). Hrana bogata topivim vlaknima i višestruko nezasićenim masnoćama može pomoći u smanjenju vašeg LDL-a', rekao je.
Zobena kaša
'Zobene pahuljice izvrstan su izbor jer su bogate topivim vlaknima koja mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola. Pokušajte dodati malo svježeg voća, orašastih plodova ili cimeta za još bolji okus', savjetuje nutricionist.
Jaja
'Jaja mogu biti dio zdravog doručka za osobe s visokim kolesterolom. Samo ograničite unos na jedno ili dva jaja dnevno i razmislite o upotrebi bjelanjaka umjesto cijelih jaja', kaže Allison.
Grčki jogurt
'Grčki jogurt ima puno proteina i manje masti od običnog jogurta. Birajte obične ili nemasne varijante te dodajte svježe voće i med', ističe stručnjak.
Tost od cjelovitog zrna
'Birajte kruh od cjelovitih žitarica umjesto bijelog kruha, jer ima više vlakana i može vam pomoći da se osjećate siti. Dodajte avokado, maslac od badema ili nemasni krem sir u svoj tost', predlaže Allison.
Smoothieji
'Smoothieji su odličan način da u jednom obroku dobijete razne hranjive tvari. Koristite bazu od mlijeka ili jogurta s niskim udjelom masnoće i dodajte svježe ili smrznuto voće, špinat i chia sjemenke za dodatna vlakna i proteine', rekao je nutricionist, a prenosi Lepa&Srećna.