7 namirnica za zdravlje crijeva: Ako ih budete redovito jeli probava će vam raditi kao švicarski sat

Gastroenterolog preporučio je 7 namirnica koje su odlične za crijeva, ali i za opće zdravlje.

Crijeva.jpg
Shutterstock

Mnogi o zdravijoj prehrani pomisle tek prije ljeta, kada žele izgubiti koji kilogram. I dok su brojne brze dijete tu da vam pomognu kada poželite smršavjeti 'u zadnji tren', puno je bolje za vaše zdravlje (i figuru) da o zdravoj prehrani pripazite tijekom cijele godine.

To ne znači puno odricanja i gladovanja, ali treba se pobrinuti da u svoj organizam unosimo što više zdravih i nutritivno bogatih namirnica kojima ćete u organizam unijeti hranjive tvari neophodne za njegovo zdravo funkcioniranje.

Gastroenterolog Will Bulsiewicz na svom je Instagramu podijelio niz namirnica koje biste trebali konzumirati jer su izvrsne prvenstveno za zdravlje crijeva i srca, ali i za opće zdravlje organizma.

Voće

Koje je voće dobro za dijabetičare Koje je voće dobro za dijabetičare
Shutterstock 

Bulsiewicz objašnjava da ljudi koji konzumiraju više voća imaju manju vjerojatnost da će razviti dijabetes i također im je lakše izgubiti težinu.

Fermentirana hrana

Liječnik preporučuje da u svoju prehranu uključite fermentirane namirnice poput kimchija, misa i kefira jer takve namirnice pomažu kod mikrobne raznolikosti crijeva. Kimchi također može pomoći u smanjenju rizika od pretilosti.

Lisnato povrće

pexeles 

Kelj, salata od kunića, špinat... Lisnato povrće odlično je za zdravlje jer je puno antioksidansa, minerala i vitamina, a sadrži vrlo malo kalorija.

Omega-3-masne kiseline

Omega-3 su zdrave masti koje su potrebne našem tijelu. Mogu pomoći u smanjenju 'lošeg' LDL kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti te mogu poboljšati zdravlje srca i smanjiti upale u tijelu.

Sjemenke, orašasti plodovi i morske alge bogati su omega-3 masnim kiselinama.

Aromatično povrće

Shutterstock 

Luk i češnjak prepuni su antioksidansa koji mogu pomoći u smanjenju upala, a također su zdravi za crijeva jer sadrže prebiotike koji potiču rast zdravih crijevnih bakterija.

Mahunarke

Mahunarke su izvrsne za zdravlje srca, crijeva i dugovječnost te pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, raka, moždanog udara i dijabetesa.

Sve mahunarke obiluju vlaknima koja su izuzetno važna za probavu.

Gljive

Shutterstock 

Gljive sadrže vlakna, mogu poboljšati zdravlje crijeva i imaju protuupalna svojstva. Izvor su vitamina B i D te kalija. Bogate su proteinima, a istraživanja su pokazala da konzumacija samo 18 grama gljiva dnevno može smanjiti rizik od raka za 45 posto.