Kupus koji se kiseli 'na brzinu' zaludio je cijeli svijet. Spremaju ga u staklenkama, može se praviti i u maloj količini, a gotovo je već za dva do tri dana.

Popularni 'kimchi', kako se naziva ova posebna salata, jede se diljem Azije, a posljednjih godina osvojio je i Europu. Nova istraživanja pokazala su da može znatno smanjiti rizik od pretilosti, piše Lepa&Srećna.

Kimchi
Shutterstock 

Kiseli kupus spremljen na azijski način djelotvoran je i za muškarce i za žene, a preporučuje se da ga se konzumira uz sva tri glavna obroka tijekom dana. Dovoljna je jedna zdjelica - oko 50 grama ove pikantne salate.

Kimchi se po želji može pripremiti od običnog ili kineskog kupusa. Operite ga i narežite na velike 'trake' širine oko 2 cm. Dodajte mladi luk ili poriluk, đumbir narezan na kockice ili nariban te po želji komadiće rotkvice. U soljenku dodajte žličicu morske soli u pola litre vode.

Kimchi
Shutterstock 

Stavite povrće u veliku zdjelu, pospite mljevenom paprikom ili čilijem u prahu. Prelijte solju i ostavite stajati preko noći. Sutradan povrće premjestite u staklenke ili lonac koji se dobro zatvara, pokrijte presolom i ostavite na tamnom mjestu dva do tri dana.

Kimchi je izvrstan probiotik koji pomaže uspostaviti zdrav mikrobiom i jača imunitet