Naše mame i bake dobro su znale da je kupus zimska namirnica broj jedan. Ima vrlo malo kalorija i brojne benefite za zdravlje, a za kiseli se kupus u narodu govori da je 'lijek za stotinu bolesti'.

Prema tome, nije iznenađenje da kupus dijeta spada među najzdravije režime prehrane i da uživa veliku popularnost u svijetu fitnessa.

Kako se provodi kupus dijeta
Shutterstock 

Ova dijeta se jednostavno provodi, a obećava skidanje i do 5 kilograma za 7 dana. Znanstvena istraživanja pokazuju da ljudski organizam uglavnom povoljno reagira na prehranu baziranu na kupusu, a dobra vijest je da ovu dijetu možete trajno prakticirati te tako zdravo mršavjeti kroz duži period, a isto tako je možete koristiti kao kratki detoks program – recimo nakon prejedanja tijekom praznika.

Kupus dijeta temelji se na svakodnevnoj konzumaciji hranjive, mineralima bogate juhe od povrća.

Kupus dijeta recept za juhu

Sastojci:

• 5 velikih glavica luka

• 2 zelene paprike

• 1 ili 2 konzerve cijele rajčice (ili 1 – 2 veća svježe rajčice ili 2 dl kuhane rajčice – domaće ili kupovne)

• svežanj celera

• 1 srednja mrkva

• velika glavica kupusa (slatkog, svježeg)

• po 1 žlica sljedećih žitarica i mahunarki: pšenica, ječam, leća i suhi grašak

Varivo od kupusa
Shutterstock 

Priprema:

• Prvo je potrebno propržiti sitno isjeckan luk na maslinovom ulju, dok ne omekša pa nakon toga dodati sve ostalo povrće, osim kupusa. Posoliti, popapriti, staviti peršin i po želji može i ljute papričice. Zaliti vodom i kuhati dok povrće ne omekša.

Isjeckani kupus dodajte tek kada sve ostalo povrće omekša, jer je njega potrebno najkraće kuhati. Kupus se najkraće kuha kako bi zadržao što više hranljivih sastojaka, vitamina i minerala. Tako ćete uz ovu juhu pored gubitka kilograma dobiti i porciju zdravlja.

• Potrudite se da koristite što manje soli tijekom kuhanja juhe od kupusa, a nemojte ni poslije kuhanja dodavati sol. Ako želite pojačati ukus juhe možete je začiniti s nekim drugim zanimljivim začinima po ukusu.

Također, izbjegavajte dodavati povrće koje sadrži škrob, kao što je krumpir ili batat, mrkva je u redu.

Ova juha se može jesti kad god osjećate glad i koliko god želite. Vrlo je bitno pridržavati se i ostatka jelovnika, a tijekom trajanja dijete nikako ne bi trebali jesti slatkiše, grickalice, brzu hranu, odnosno ništa što se ne nalazi u preporučenom jelovniku.

Vrlo je bitno da izbjegavate alkoholna pića dok držite ovu dijetu. Nakon završetka dijete, čekajte najmanje 24 sata prije nego što popijete prvo alkoholno piće. 

Jelovnik za kupus dijetu

Prvi dan

Sve voće osim banana. Lubenice i dinje imaju najmanje kalorija od ostalog voća. Dakle, jede se samo juha i voće. Za piće može nezaslađen čaj, nezaslađena crna kava i/ili voda.

lubenica salata
Shutterstock 

Drugi dan

Sve povrće – količina nije ograničena – bitno da niste gladni. Pokušajte jesti lisnato povrće, a izbjegavajte grašak i kukuruz. Za večeru može veliki pečeni krumpir na maslacu. Ne jedite voće. Ne zaboravite da jedete i juhu minimalno jednom dnevno.

Treći dan

Jedite juhu, voće i povrće koliko želite. Nemojte jesti pečeni krumpir. Ako ste se pridržavali gornjih uputstava za ova tri dana trebali biste biti 2 – 3 kg lakši.

Četvrti dan

Pojedite do 3 banane u toku dana, juhu i pijte nemasno mlijeko koliko želite. Banane imaju puno kalorija i ugljikohidrata, a mlijeko neophodnog kalcija. Juha i dalje najmanje jednom dnevno.

Dijeta s bananama
Unsplash 

Peti dan

Govedina i rajčica. Možete pojesti 300-600 grama govedine i do 6 rajčica. Pokušajte popiti 6-8 čaša vode u tijeku dana u cilju ispiranja viška mokraćne kiseline iz organizma. Obavezno barem jedan tanjur juhe od kupusa.

Šesti dan

Govedina i povrće. Možete jesti koliko želite govedine i povrća. Naravno i juhu.

Sedmi dan

Integralna riža i povrće. Pijte nezaslađen voćni sok. Možete jesti koliko hoćete riže i povrća te juhe.

Na kraju sedmog dana, ako ste se pridržavali uputa izgubit ćete 4,5-7 kilograma. Ako ste izgubili više od 7 kilograma, pauzirajte s dijetom sedam do deset dana prije nego što ponovo počnete. Ova sedmodnevna kupus dijeta može se koristiti onoliko dugo koliko želite.