Zanemareno povrće od 33 kalorije je zdravstvena bomba: Snižava šećer i kolesterol, čuva crijeva i skida kilograme

Ovo je povrće prepuno vitamina i minerala, a kod nas je nepravedno zapostavljeno jer ima brojne zdravstvene benefite.

Shutterstock

Bamija je izuzetno zdrava biljka koja se uzgaja u Africi, dijelovima SAD-a, Indiji, Brazilu, a u susjednoj nam Bosni i Hercegovini neizostavan je dio Begove čorbe, no kod nas je često nepravedno zapostavljena u kulinarstvu.

Izgledom podsjeća na papriku, a može se konzumirati svježa, sušena, konzervirana ili kuhana. Možete je pirjati ili peći.

Shutterstock 

Ova biljka izuzetno je bogata mineralima poput magnezija, kalcija i kalija, a sadrži i vlakna te vitamine A, B6, B9, C i K1. Sadrži antioksidanse i proteine. Nema masti, a jedna šalica bamije sadrži oko 33 kalorije.

Bamija ima brojne zdravstvene prednosti, piše stranica Alternativa za vas.

Pomaže protiv dijabetesa

Istraživanja provedena na miševima pokazala su da konzumacija bamije pomaže u snižavanju razine šećera u krvi. Znanstvenici sugeriraju da bamija smanjuje apsorpciju šećera u probavnom traktu što dovodi do stabilnije razine šećera u krvi.

Shutterstock 

Snižava razinu kolesterola

Bamija sadrži gustu želatinastu tvar zvanu sluz, koja se može vezati za kolesterol tijekom probave, uzrokujući njegovo izlučivanje sa stolicom umjesto da se apsorbira u vašem tijelu, pisao je Jutarnji list.

Pomaže pri mršavljenju

Neka istraživanja pokazuje da bamija može pomoći i u brzom skidanju kilograma, a može se naći na jelovniku raznih redukcijskih dijeta.

Unsplash 

Međunarodno istraživanje provedeno 2016. otkrilo je da vlakna u bamiji pospješuju apsorpciju hrane u velikom crijevu, potiču peristaltiku i sprečavaju konstipaciju. Vlakna također pomažu u dužem osjećaju sitosti.