Ruski liječnik Pavel Evdokimenko, autor brojnih bestsellera o zdravlju, na svojim je službenim internetskim stranicama istaknuo da je prehrana bez kolesterola fikcija te da samo 20 posto kolesterola unosimo u organizam prehranom dok 80 posto naše tijelo proizvodi samo.
Studije pokazuju da će čak i kad kolesterol u hrani unosimo u znatno manjoj količini, naše tijelo to nadoknaditi tako što će samo proizvesti više. Dakle, čak i ako unosite namirnice s manje kolesterola, ukupna razina kolesterola u tijelu će ostati ista- jetra će ga proizvoditi više.
'Svakog dana jetra bilo koje osobe sintetizira od 1 do 5 grama kolesterola. Dio tog kolesterola sintetizira stanice našeg tijela', piše doktor.
Ako postoji nešto što će nam pomoći da snizimo kolesterol s pomoću prehrane, onda je to izbacivanje rafiniranih ugljikohidrata, odnosno prerađene hrane siromašne vlaknima i bogate jednostavnim šećerima.
Ako je neophodno da smanjite kolesterol, to se radi drugačije, objasnio je dr. Pavel. Njega proizvodi jetra, a zatim se iz kolesterola proizvode masne kiseline, supstanca koja nam je zaista potrebna. U te se svrhe troši do 80 posto cjelokupno proizvedenog kolesterola.
Nakupljanje viška kolesterola moguće je ako imate stagnaciju žuči iz koje bi se trebao izlučiti. Taj problem treba riješiti – kada je žuč zdrava i nestane viška kolesterola. U te svrhe dr. Evdokimenko savjetuje konzumaciju napitaka, odnosno vodenih ekstrakata ljekovitih biljaka kao što su neven, smilje i čičak.
9 savjeta doktora Evdokimenka za snižavanje kolesterola prirodnim putem
1. Krećite se više
Kad se čovjek malo kreće, kolesterol se polako troši, ali čim povećate fizičku aktivnost on se smanjuje, mišići ga, figurativno rečeno, jedu.
2. Sunčajte se češće
3. Smanjite količinu soli
Ograničite konzumaciju soli na jednu čajnu žličicu dnevno, uključujući hranu koja sadrži skrivenu sol
4. Popijte najmanje litru obične negazirane vode dnevno
5. Smanjite količinu kave koju pijete
Ne biste smjeli konzumirati više od dvije šalice dnevno.
6. Jedite više voća i povrća
Prehrana mora biti bogata voćem i povrćem; potrebno ih je jesti u svakom obroku tijekom dana. Voće i povrće bogato je pektinom, prirodnim polisaharidom koji pomaže u uklanjanju viška kolesterola.
Najviše pektina ima u cikli, mrkvi, paprici, bundevi, patlidžanu... Pronaći ćete ga i u jabukama, dunjama, trešnjama, šljivama, kruškama i citrusima.
Korisno je jesti i bobičasto voće, a i što više zelenila, poput peršina, celera, kopra...
7. Jedite mekinje
Mekinje su vrlo korisne za snižavanje kolesterola, no potrebno je koristiti one prirodne, sirove, bez obzira jesu li od pšenice, raži, zobi ili heljde.
8. Jedite češnjak
Konzumirate li svaki dan jedan do dva režnja češnjaka, u roku od mjesec dana možete smanjiti visoku razinu kolesterola za 15 do 20 posto. Ovakav učinak ima samo sirovi češnjak, jer se tijekom toplinske obrade njegova korisna svojstva smanjuju.
9. Koristite enterosorbente
Ako vam smeta miris češnjaka, pokušajte s enterosorbentima, tvarima koje mogu vezati i ukloniti toksine, ali i višak kolesterola iz organizma. Najpoznatiji enterosorbent je aktivni ugljen, no još su bolji enterosgel i polifepan.
Treba imati na umu da se ove tvari ne mogu uzimati dugo, odnosno mogu se koristiti najviše 14 dana, nakon čega je neophodna pauza od dva do tri mjeseca, piše Žena.