Smatra se da je u više od 50 posto slučajeva uzrok masnog 'skoka' prehrana koja se temelji na namirnicama bogatim zasićenim mastima, kaže nutricionistica Dijana Radetić. Povišen kolesterol dovodi do stvaranja masnih naslaga na arterijama, a u konačnici i do njihovog začepljenja.
Ovom poremećaju pridonose i stanja kao što su smanjeni rad štitnjače (hipotireoza), dugotrajno pušenje, uzimanje velikih količina alkohola, kave, tjelesna neaktivnost, dugotrajni kontinuirani stres, korištenje oralnih kontraceptiva i genetska predispozicija.
Pet namirnica koje treba izbjegavati:
Crveno meso
Starije meso poput govedine, svinjetine i janjetine bogato je zasićenim masnim kiselinama.
'Pljeskavice, ćevapi, rebarca, kotleti i pečenja sadrže najviše masti. To ne znači da je potrebno potpuno izbjegavati ove namirnice, već ih samo povremeno konzumirati. Ograničite količinu na 90 grama i birajte posnije dijelove mesa', savjetuje nutricionistica.
Pržena i pržena hrana
Pohanje (brašno, jaja, krušne mrvice) i prženje u dubokoj masnoći povećava energetsku vrijednost namirnica iz zasićenih masnoća. Hranu je bolje peći u vlastitoj masnoći ili samo malo namašćenu u pećnici, savjetuje.
Mesne prerađevine
Hrenovke, kobasice i slični proizvodi rade se od mesnih ostataka, masnoće koja je skinuta s mesa, ali i životinjske kože, pa zbog toga imaju visoku razinu kolesterola i zasićenih masnoća. Mesni proizvodi od peradi imaju nešto manje ove loše masnoće.
Pekarski proizvodi
Peciva se najčešće rade s margarinom koji je produkt hidrogenacije ulja (pojednostavljeno, vodik se dodaje uljima kako bi proizvod prešao u kruto stanje).
'Pretvaranjem ulja u čvrsti proizvod dobivaju se transmasti koje lako oštećuju unutarnje stijenke krvnih žila. Izbjegavanje pekare je najbolja opcija ili kod kuće napraviti peciva s kontroliranim sastojcima', predlaže Diana.
Slatkiši i grickalice
Slatkiši i grickalice nisu samo izvor skrivenih šećera i soli, već sadrže i veliku količinu transmasnih kiselina. I u ovom slučaju, najbolje ih je izbjegavati kad god je to moguće ili pripremati domaće kolače.
Umjesto toga:
• Povećajte unos namirnica koje su izvor topivih dijetalnih vlakana kao što su mahunarke, zob, ječam, bobičasto voće, jabuke, kruške, suhe šljive, prokulice.
• Odaberite biljne izvore proteina kao što su mahunarke, gljive, amarant, kvinoja, proizvodi od soje.
• Povećajte unos namirnica koje su izvor omega 3 masnoća poput masne ribe (tuna, losos, haringa, skuša, bakalar), chia sjemenki, lanenih sjemenki, oraha.
Obratite pažnju
• Pretjerano pijenje alkohola može dovesti do povećanja razine kolesterola i triglicerida u krvi, porasta krvnog tlaka, a potom i zatajenja srca. Pretjerana konzumacija alkohola dovodi do masne jetre.
• Pušenje smanjuje razinu dobrog kolesterola (HDL) i povećava razinu lošeg kolesterola (LDL). Kemikalije u duhanskom dimu oštećuju stijenke krvnih žila, što dovodi do lakšeg 'kačenja' štetnih masnih naslaga.