Omiljeni doručak izaziva jake plinove: Predlažemo zdravu zamjenu za namirnice koje napuhuju trbuh

Mnogi ove namirnice preporučuju za doručak, ali treba pripaziti na izbor proizvoda i kombinacije.

Shutterstock

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu, ali neke od vaših omiljenih namirnica mogu izazvati nadutost i probavne smetnje.

Najviše problema stvaraju jela koja sadrže puno natrija (u soli), šećera ili prerađene namirnice.

1. Kupovni musli (granola)

Granola je odlično jelo za doručak, sve dok je sami pripremate. Međutim, industrijski pripremljene granole ili muesli često sadrže dodani šećer i masnoće. Ako imate osjetljiv želudac, bit će vam teško probaviti neke orašaste plodove koji se često nalaze u granoli.

Instagram 

Granolu pripremite sami i imajte na umu da su sjemenke (suncokretove, bundevine, sezamove) lakše i brže probavljive od badema i lješnjaka.

2. Smoothie (kašasti sok)

Miksanjem voća ne mijenja se količina šećera u njemu, naprotiv, daje mogućnost da se u organizam unese puno više šećera zahvaljujući njegovom tekućem obliku. Takav doručak dovodi do naglog skoka, a potom i pada šećera.

Shutterstock 

Napravite li smoothie sa sirovim povrćem, poput špinata ili celera, dobit ćete mnogo teško probavljivih vlakana. Radije malo povrća skuhajte na pari.

3. Zobene pahuljice

Neki ljudi je vole, ali kod mnogih zobena kaša izaziva plinove.

Shutterstock 

Opet, puno vlakana dovodi do problema, a još veći problemi nastaju od suhog voća koje mnogi dodaju. Isto vrijedi i za uvijek tako popularne chia sjemenke.

4. Pekarski proizvodi

Lisnato tijesto, kiflice, pite i ostala peciva nisu dobar izbor za doručak, jer ne sadrže vlakna.

Profimedia 

Rafinirani šećer, industrijske masti i aditivi mogu uzrokovati nadutost i plinove.

5. Mesne prerađevine

Špek, šunke i salame obilno se začinjaju solju koja veže vodu, pa želudac raste, a noge i ruke otiču. Zasićene masti uzrokuju upalne procese, koji napadaju i crijevni trakt.

Shutterstock 

Zdrav doručak trebao bi vam dati energiju bez izazivanja nadutosti i plinova. Pripremite kajganu ili tvrdo kuhana jaja, dodajte malo kuhanog špinata, svježe rajčice i paprike, a od žitarica kvinoju, piše Lepa&Srećna.