Kako jesti slatko bez neželjenih posljedica? 'Boginja šećera' otkriva kad možete uživati u slatkišima i što radite krivo

Ako želite jesti slatko, evo koje je najbolje vrijeme za to i na što biste pritom trebali pripaziti.

Shutterstock

Kako uživati u kolačima i drugim slasticama bez brige o pretjerano štetnim posljedicama? O tome govori Jessie Inchauspé, koja nosi nadimak 'boginja glukoze'.

Francuska biokemičarka i influencerica stekla je svjetsku slavu zahvaljujući knjizi 'Revolucija glukoze' koja je bestseler New York Timesa. Jessie se trudi pretočiti najnovija znanstvena saznanja u jednostavne savjete koje ljudi mogu primijeniti u svakodnevnom životu u svrhu očuvanja zdravlja. Često gostuje u podcastima popularnih autora, pa je tako u jednom objasnila kad je najbolje jesti slatkiše i zašto je opasan skok glukoze u organizmu.

'Kad pojedemo čokoladni kolač ili porciju pašte, šećeri se razlažu u molekule glukoze. Otuda nastaje skok glukoze u krvi, ali oko 90 minuta kasnije nivo glukoze rapidno pada i doživljavate 'slom'. Ako ste doručkovali nešto slatko, već u 10 ili 11 sati ćete ponovo osjetiti snažnu želju za slatkišima. Ako pojedete keks ili čokoladu, glukoza ponovo skače, a to se može nastaviti tijekom cijelog dana, pa osoba postaje 'ovisna' o šećeru', objasnila je pa je otkrila i u kojem će slučajuposljedice jedenja slatkog biti minimalne:

'Ako želite jesti slatko, primjerice krafnu ili keks, najbolje vrijeme za to je poslije obroka - za desert. Tako ćete uživati uz maksimalni priliv dopamina i najmanje štete za organizam.'

'Boginja glukoze' savjetuje i da izbjegavate jesti slatko na prazan želudac, a naročito za doručak. Također ističe i da prema znanstvenim istraživanjima glukoza više skače ako pijete vodu dok jedete slatko, pa je bolje napiti se vode tek kada dovršite jelo, piše Lepa i srećna.