Šaka dnevno je dovoljno: Grickalica koju su obožavale naše bake smanjuje kolesterol, čisti crijeva, štiti srce

Grickalica koju su obožavale i naše bake ima brojne zdravstvene prednosti.

Shutterstock

Sve veći broj istraživanja pokazuje da orasi imaju brojne zdravstvene prednosti – od zdravlja srca do dobrog rada crijeva.

Zato se orah nalazi na popisu namirnica Dietary Guidelines for Americans 2020-2025, kao dio prehrane odraslih i djece.

Zbog visokog udjela antioksidansa, orasi se preporučuju kao namirnica za očuvanje zdravlja srca. Od svih orašastih plodova, orasi su jedinstveni po visokom sadržaju višestruko nezasićenih masnih kiselina ALA i linolne kiseline.

Svakodnevna konzumacija oraha smanjuje krvni tlak i razinu ukupnog kolesterola, triglicerida, lipoproteina niske gustoće (LDL) i apolipoproteina B u krvi, štiteći naše srce.

Shutterstock 

Istraživanje dr. Cheryl Rock sa Sveučilišta u Kaliforniji pokazalo je da prehrana koja sadrži orahe pozitivno utječe na razinu kolesterola u tijelu.

'Jedan od iznenađujućih nalaza ove studije je da bi, unatoč činjenici da su orašasti plodovi bogati masnoćama i imaju puno kalorija, dijete bogate orašastim plodovima mogle biti jednake dijetama sa smanjenim unosom masti u smislu mršavljenja', kaže Rock.

Osim toga, brojne studije ističu dobrobiti oraha za pamćenje, dobro raspoloženje, uravnotežen šećer u krvi, reproduktivno zdravlje...

Hrani mozak, čisti krvne žile

Orasi opskrbljuju mozak dodatnom energijom, poboljšavaju kognitivne funkcije i smanjuju rizik od demencije. Stoga ih s pravom nazivaju 'hranom za mozak'.

Šaka oraha dnevno može imati pozitivan učinak na mršavljenje, jer ti orašasti plodovi utječu nasmanjenje apetita, piše New York Times. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje u kombinaciji s ostalim tvarima iz ovog orašastog voća pomažu u smanjenju rizika od pretilosti i dijabetesa.

Shutterstock 

Umjerena količina orašastih plodova vrlo je poželjna kao međuobrok, pogotovo za školarce i studente, jer su omega masne kiseline kojima su bogati vrlo zdrave za mozak i pamćenje.

Pojedemo li svaki dan šaku oraha, unijet ćemo 185 kalorija, a od te količine oraha možemo očekivati:

• smanjenje opsega struka, tj. smanjenje rizika od pretilosti

sprječavanje razvoja bolesti srca

snižavanje vrijednosti kolesterola

smanjen rizik od dijabetesa

Tko bi ih trebao izbjegavati?

Međutim, prekomjerna konzumacija oraha je povezana sa stvaranjem bubrežnih kamenaca kod nekih ljudi. To je zato što su orasi bogati oksalatima, koji mogu pridonijeti stvaranju kamenaca od kalcijevog oksalata – najčešćeg tipa bubrežnih kamenaca.

Na oprezu trebaju biti i osobe sklone alergijskim reakcijama jer se kod njih može razviti alergija na orašaste plodove, kao i oni koji boluju od divertikuloze ili ulceroznog kolitisa.