Cjelovite žitarice sastoje se od tri jestiva sloja, mekinje, endosperma i klice. Sloj mekinja uklanja se tijekom rafiniranja kako bi žitarice dobile glađu teksturu i kako bi im se produžio rok trajanja, ispričala je nutricionistica i dijetetičarka Dijana Radetić.

'Bogat su izvor esencijalnih nutrijenata, posebice vlakana, ali i antioksidansa, vitamina i minerala koji blagotvorno djeluju na zdravlje i pridonose prevenciji kroničnih bolesti', objašnjava.

Pšenične mekinje

Pšenične mekinje su bogate netopivim vlaknima, koja potiču stolicu i pomažu hrani da brzo prođe kroz želudac i crijeva. Ove mekinje također sadrže prebiotička vlakna koja mogu potaknuti rast bifidobakterija, zdravih bakterija koje se nalaze u vašim crijevima.

Pšenične mekinje.jpg
Shutterstock 

Zob i ječam

Osim netopivih vlakana, zobene i ječmene mekinje također su odličan izvor topivih vlakana.

'Ta vlakna uz pomoć vode bubre i stapaju se u želatinoznu masu koja na sebe veže štetne tvari, poput kolesterola i glukoze, čime pomaže u snižavanju povišene razine kolesterola i šećera u krvi te sprječava nastanak srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2', predlaže naš sugovornik.

Unos odgovarajuće količine mekinja može pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka, kao i u gubitku težine.

Kako ih uključiti u prehranu

Dodajte ih u jogurt, smoothie, tijekom pripreme tijesta za peciva ili kruh, njima zgusnite jela, pa čak i pripremite neke kolače u kojima manji dio brašna možete zamijeniti mekinjama, savjetuje nutricionistica. 

Mekinje.jpg
Shutterstock 

Mogu li ikome smetati?

Međutim, fitinska kiselina iz mekinja, koju neki nazivaju 'antinutrijentom', može ometati apsorpciju određenih nutrijenata.

'Mekinje također imaju fruktane, koji mogu izazvati simptome kod ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva. Iako pšenične mekinje imaju brojne potencijalne dobrobiti za zdravlje, zbog prisutnosti glutena mogu zasmetati i osobama koje su na njega osjetljive',kaže Diana i otkriva da je pravilo piti puno tekućine uz postupno povećavanje unosa vlakana, jer nedostatak tekućine može dovesti do zatvora.