Malo ljudi zna da je raštika jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Raštika je primitivni oblik kupusa, ali za razliku od njega ova biljka ne formira pupoljak u središtu.
Koliko je moćna dokazuje činjenica da je nekada bila smatrana svetom biljkom prema kojoj su se stari Grci i Egipćani odnosili s poštovanjem i nježnošću.
Za koga je posebno korisna i kako nas štiti otkrio je za TV Prvu gastroenterolog dr. Vojislav Perišić.
'Treba je jesti tri puta tjedno, ali mora biti tako pripremljena da izvuče gorčinu lista raštike. Prije nego se list popari trebate odrezati peteljku. Zeleni dio mora se namočiti, pa izrezati na rezance. Postoji razlika u kemijskom sastavu između raštike i kupusa. Za žene koje su trudne dobro ju je jesti tri puta tjedno', rekao je dr. Perišić.
Objasnio je i da raštika dobro djeluje na probavni sustav.
'Odlična je za probavni sustav. Bolja je od kupusa. Dobro skuhana raštika ne smije biti gorka. Treba je manje kuhati 10 do 12 sati. Tradicionalna je hrana, a onaj tko je jede 2 do 3 puta tjedno nikad neće imati zatvor. Bolja je čak i od koprive, to je čudo božje', ispričao je doktor Perišić.
Raštika je jedan od najboljih izvora kalcija, minerala neophodnog za zdravlje kostiju, pa redovita konzumacija ove biljke može smanjiti rizik od osteoporoze, bolesti koja uključuje smanjenje gustoće kostiju i povećava rizik od prijeloma, osobito kod žena u menopauzi, prenosi Stil.