Ravnoteža bakterija od velike je važnosti za naš imunološki sustav, regulaciju hormona, no važno je istaknuti da je neophodna i za prevenciju bolesti te mentalno zdravlje.

Ako želite zdrava crijeva, ovi napici su najbolji izbor za vas.

Kefir

Studije pokazuju da konzumacija fermentirane hrane sa živim kulturama može dodati 'dobre' bakterije mikrobiomu. Kefir je fermentirani mliječni napitak ljutkastog okusa i jedan je od moćnijih probiotika koji vam može pomoći vratiti mikrobiom u ravnotežu.

Fermentacija čini kefir lakšim za probavu za one koji ne podnose laktozu jer su bakterije i kvasci već razgradili ugljikohidrate, poput škroba i šećera, u procesu. Fermentacija također proizvodi peptide koji su jedinstveni za kefir.

Kefir je dobar za probavu
Shutterstock 

Ovi lanci aminokiselina koji se lako apsorbiraju mogu učiniti kefir idealnijim za one koji imaju poteškoća s probavljanjem proteina. Na primjer, onima s ulceroznim kolitisom, Crohnovom bolešću, starijim osobama i onima koji uzimaju antacide može biti lakše probaviti proteine ​​u kefiru.

Zeleni čaj

Jedan od najboljih načina za popunjavanje crijevne flore je uključivanje širokog spektra biljne hrane i pića. Većina ljudi ne razmišlja o čajevima kad je riječ o raznolikosti, ali ovo je vrlo jednostavan način da svojoj prehrani dodate razne biljke. Ako vam se ne sviđa okus zelenog čaja, pomiješajte ga s bademovim mlijekom ili vanilijom.

Zeleni čaj
Shutterstock 

Juha ili juha od kostiju

Juha napravljena od kostiju i vezivnog tkiva kokoši, goveda i drugih životinja postala je popularan eliksir zdravlja zbog koncentracije hranjivih vitamina i aminokiselina poput glicina, želatine, glutamina i kolagena, koji podržavaju zdrav crijevni mikrobiom.

Loše zdravlje crijeva može dovesti do stanja poznatog kao 'propusna crijeva', koje karakterizira kompromitirana sluznica crijeva koja dopušta nezdravim tvarima da prođu u krvotok, uzrokujući upalu.

Juha.jpg
Shutterstock 

Kolagen pomaže njegovati crijevnu sluznicu, a želatina može apsorbirati vodu i pomoći u održavanju sloja sluzi koji crijevne mikrobe drži podalje od crijevne sluznice. Glutamin također može pomoći kod stanja kao što su propusna crijeva podržavajući pravilnu probavu sve hrane koju jedete - jer niste samo ono što jedete - vi ste ono što probavite i apsorbirate.