Mnogo ste puta čuli da su zobene pahuljice jedan od najzdravijih doručaka na svijetu, ali postoji caka! Naime, kupovne ili prerađene pahuljice od ove žitarice nisu najbolji izbor! Zdravo je samo ako kupite cijelu zob, sameljete je i od tog brašna napravite obrok. Po želji možete dodati i voće i orašaste plodove.

Ova kaša je vrlo hranjiva. Može pomoći kod mršavljenja, vraća zdrav kolesterol, poboljšava imunitet, pruža odličan izbor vlakana, štiti kožu.

Zašto je zob tako zdrava?

Uključivanje zobi u prehranu može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, reguliranju krvnog tlaka, šećera u krvi i poboljšanju probave.

Zob.jpg
Shutterstock 

Upotreba zobi seže daleko u povijest, s dokazima koji pokazuju da je bila pripitomljena i uzgojena još u brončano doba, oko 3.000 godina prije Krista, na području današnje Švicarske. Ovi rani tragovi zobi kao kultivirane biljke pokazuju njezinu važnost kroz povijest u prehrani europskih naroda, gdje je često bila glavni izvor energije i hranjivih tvari.

Dobar je izvor vitamina B kompleksa, prvenstveno vitamina B1 (tiamin), B5 (pantotenska kiselina), B6 ​​(piridoksin) i folne kiseline. Od ostalih vitamina sadrži vitamin E i vitamin K.

Od minerala sadrži: Željezo, magnezij, cink, bakar, mangan i fosfor. 

Zob sadrži ugljikohidrate, proteine, zdrave masnoće, antioksidanse i fitonutrijente koji imaju brojne zdravstvene dobrobiti, a smanjuju rizik od srčanih i probavnih bolesti.

Ova namirnica bogat je izvor složenih ugljikohidrata koji osiguravaju dugotrajnu energiju pa se preporučuje kao idealan izbor za početak dana. Također, zob je izvor esencijalnih aminokiselina i sadrži relativno visok sadržaj proteina u usporedbi s nekim drugim žitaricama. U svom sastavu ima mali postotak masti, ali taj mali postotak čine zdrave, nezasićene masne kiseline.

Zobena kaša zobene pahuljice zob.jpg
Shutterstock 

Najveća korist zobi je sadržaj topivih i netopivih biljnih vlakana. Beta-glukan je najvažniji topivi oblik vlakana u zobi. Pomaže u snižavanju kolesterola i reguliranju šećera u krvi. Također je bogata netopivim biljnim vlaknima, kao što su celuloza, hemiceluloza i lignin.

Pomažu u održavanju zdravlja probavnog trakta i reguliraju probavu tako što s vodom povećavaju volumen stolice i time olakšavaju prolazak hrane kroz crijeva. Zato ga se preporučuje u prevenciji i liječenju zatvora.

Bubrenje biljnih vlakana iz zobi doprinosi osjećaju sitosti, pa ih se često preporuče za smanjenje apetita. Za učinak oticanja važno je uz zob unijeti dovoljnu količinu vode. Također, biljna vlakna iz zobi služe kao hrana korisnim bakterijama u crijevima, čime se povoljno utječe na poboljšanje ravnoteže crijevne flore, a time i na imunitet.