Često slušamo kako je doručak najvažniji obrok u danu, no nije svaki doručak isti. Neke mnogima omiljene opcije za doručak mogu izazvati nadutost i otežanu probavu, a određene namirnice mogu loše utjecati na zdravlje crijeva pa biste ih trebali zamijeniti zdravijim opcijama

Nutricionistice Amy Lippert i Meena Bulaj, dijetetičar Jesse Feder i savjetnica za nutricionizam Alanna Kate Derrick otkrili su koje su 4 opcije najgori izbor za doručak.

1. Visoko prerađena hrana

Mnogi za doručak vole razna slana i slatka peciva, no ona mogu doprinijeti nadutosti i probavnim problemima. Osim toga, ove su namirnice prepune rafiniranih ugljikohidrata i šećera, a nedostaju im važne hranjive tvari poput vlakana.

Krafna donut
Shutterstock 

'Jedina hrana koju bih svima preporučila da prestanu jesti je visokorafinirana hrana poput peciva. Takva hrana ne sadrži hranjive tvari za održavanje zdrave probave, stvara se neravnoteža u mikrobiomu, a to može dovesti do plinova i nadutosti', rekla je Amy Lippert za SheFinds.

2. Zapakirane pločice za doručak

Iako se takve namirnice čine praktičnima za doručak kad nemate vremena, Meena Bulaj upozorava da su mnoge pune rafiniranih žitarica, šećera i umjetnih dodataka, a to negativno utječe na naš probavni sustav i pridonosi nadutosti.

Granola.jpg
Shutterstock 

3. Slanina

Slanina je često bogata natrijem, a pretjerani unos natrija može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu što dovodi do nadutosti i osjećaja težine.

Slanina.jpg
Shutterstock 

‘Slanina je bogata upalnim zasićenim mastima i natrijem. Zasićene masti mogu izazvati upalu u cijelom tijelu i crijevima, što dovodi do nadutosti i probavnih problema’, objasnio je Jesse Feder.

4. Kupovna granola

Granola je na glasu kao zdrava opcija za doručak jer sadrži cjelovite žitarice, zob i orašaste plodove, no ona također kod nekih ljudi može doprinijeti nadutosti i problemima s crijevima.

Granola kao zdravi obrok na brzinu
Shutterstock 

Granola se reklamira kao zdrava opcija bogata vlaknima, no većina komercijalnih granola također je puna dodanih šećera i teško probavljivih orašastih plodova i sjemenki, koji mogu ozbiljno utjecati na osjetljiv želudac’, zaključila je Derrick, a prenosi Index.