Žene često ignoriraju ginekološke probleme koji mogu biti vrlo opasni za njihovo zdravlje. Ginekolog Vanja Milošević govorio je u RTS-ovoj emisiji Ordinacija o simptomima koji se najčešće javljaju kod žena, a koje one često ignoriraju.

'Ginekološki pregled bi uključivao kolposkopski pregled, papa test, bris vrata maternice i rodnice, ultrazvučni pregled i hormonalni status - to bi u principu bio osnovni ginekološki pregled', pojasnio je liječnik.

Postoji 5 ginekoloških simptoma koje nikako ne smijete ignorirati i koji se često javljaju:

• neredoviti menstrualni ciklusi

• izostanak menstruacije

• nepravilna i povećana dlakavost

• pojačan vaginalni iscjedak

• bol u donjem dijelu trbuha

Ginekolog.jpg
Shutterstock 

'Normalno menstrualno krvarenje bilo bi 28 dana ili 7 dana ranije ili kasnije. Osim tog vremenskog odmaka, jako je bitno da traju od 3 do 5 dana i da ne krvare jako i da nisu bolne. Ako traju duže od 5 do 7 dana, ako su jako obilne, potrebno je konzultirati ginekologa. Stres, pretilost i previše tjelovježbe mogu dovesti do neredovitih ciklusa. Ostali razlozi mogu biti ona kronična stanja, kao što su problemi sa štitnjačom, inzulinska rezistencija, problemi s hipotalamusom, hipofizom, kao i početak menopauze, koja se može dogoditi nakon 40. godine', ispričao je doktor. 

'Jedan od razloga izostanka menstruacije, ako izostavimo trudnoću, je promjena hormona. Drugi segment su anatomske promjene na samoj maternici ili jajniku (miomi, polipi...). Svaki izostanak menstruacije duži od 5 tjedana, a koji nije trudnoća, alarm je za javljanje ginekologu', kaže on. 

'Za određivanje hormonskog statusa žene krv je potrebno izvaditi tijekom menstrualnog ciklusa, odnosno kada krvarenje počne. Osnovni hormonski status uključuje estrogen, progesteron...', dodao je.

Ginekolog.jpg
Shutterstock 

'Tromost u predjelima lica, brade, bedara, gluteusa, donjeg dijela trbuha može ukazivati ​​na probleme s policističnim jajnicima, poremećenim radom štitnjače', upozorio je liječnik. 

'Uloga vaginalnog sekreta je zaštita rodnice od infekcija. Prva skupina vaginalnog iscjetka ne zahtijeva nikakvo liječenje, nema mirisa, nema boju. Kod treće skupine često su prisutne bakterije i mikroorganizmi te je potrebno antibiotsko liječenje. Četvrta skupina je gonokok i to je vrlo neugodna stvar, žutozelene je boje, mutan, neugodnog mirisa i zahtijeva liječenje kod oba partnera. Peta skupina je famozna trihomonijaza, pjenasta je, žuta, ima miris po ribi i također zahtijeva liječenje oba partnera. Šesta skupina bila bi dobro poznata kandida, koja je prepoznatljiva po bijelom, sirastom sekretu, što dovodi do pada imuniteta, bolesti poput dijabetesa...', priča Milošević. 

'Jedna ozbiljna bolest kod mladih žena, endometrioza, najčešći je uzrok bolova u donjem dijelu trbuha kod većine žena, a čini se da žene taj simptom lako prebrode. Bolovi u jajnicima obično se javljaju tijekom menstruacije, a bolovi obično nisu toliko jaki. Često neliječena stanja koja traju duže vrijeme mogu ozbiljno narušiti zdravlje žene', ističe, a prenosi Stil