Mnogi se ljudi tijekom ljetnih mjeseci počnu pitati kako da skinu višak kilograma, a usprkos nizu popularnih dijeta, jedino trajno rješenje je da promijenite svoje navike i posvetite se zdravoj prehrani.
Prof. dr. Jagoda Jorga objasnila je kako da se pravilno hranite kad temperature prelaze 35 stupnjeva, kako kad prijeđete pedesetu i što puniji moraju promijeniti u svojim životnim navikama.
Doktorica Jorga tvrdi da ‘veliki broj ljudi koji ima višak kilograma često pogrešno bira namirnice’ pa tako puniji ljudi često unose višak kalorija, ali i premalo vitamina i drugih važnih nutrijenata.
‘To je pogrešan tip prehrane. U takvoj prehrani nedostaje povrća i ‘mršavih’ izvora proteina poput bjelanjaka, nemasnog mesa i ribe. Treba sve kombinirati. Sve proteinske namirnice sadrže i druge korisne sastojke. Biljni izvori ne pružaju dovoljno B12, cinka i taurina. Ribe i morski plodovi, osim proteina, bogati su jodom i selenom, koji nedostaju u životinjskim proteinima. Idealna situacija podrazumijeva da ribu jedemo dva puta tjedno, biljne proteine jednom tjedno i tri do četiri puta tjedno. To je jednostavno. Oni koji ne mogu ribu, mogu je zamijeniti piletinom ili puretinom ili konzumirati biljne proteine dva puta tjedno’, objašnjava prof. dr Jorga.
Doktorica je naglasila i važnost redovitog kretanja.
‘Naša ukupna dnevna aktivnost je bitno smanjena u odnosu na ono što je bilo prije 50 godina. Današnja nauka inzistira na povećanju ukupne dnevne aktivnosti. Gojazni imaju manji broj pokreta. Ako ništa drugo, tijekom dana ustanite nekoliko puta sa stolice, malo prošetajte. Naš organizam ima unutrašnju vagu, gdje ‘mjeri’ kolike su njegove rezerve energije. To služi u kontroli prehrane. Svako unošenje hrane ima svoju energetsku potrošnju. Hrana podiže naš metabolizam tijekom probave, zbog čega znanost preporučuje da imamo tri obroka dnevno. Ne mora biti četiri ili pet obroka’, kaže doktorica.
‘Najbolje je jesti na svakih 5-6 sati. Trebalo bi izbaciti konzumaciju hrane nakon 9 navečer, a doručak je najbolje konzumirati dva sata nakon buđenja. Važno je izbjegavati i grickalice između obroka’, dodala je.
Otkrila je i kako se optimalno hraniti na visokim temperaturama nakon pedesete godine.
‘Voda, voda i voda. To ne znači da ne trebamo jesti, nego da nikako ne smijemo zaboraviti na hidriranje organizma. Normalne potrebe tijela za vodom su oko 3 litre dnevno, 3,5 za muškarce, a kad se čovjek puno znoji, što se događa na 36 stupnjeva, to treba nadoknaditi. Dehidriranost je najveći problem na ovoj temperature’, istaknula je doktorica Jorga.
‘Tijekom dana treba unositi laganiju hranu poput povrtnih juhica koje su sjajan izvor kalija, natrija, tekućine i minerala. Može se jesti i kruh jer je bogat ugljikohidratima, različite vrste salata. Voće je najbolje jesti između 11 i 18 sati, a proteinske namirnice se preporučuju za jutarnji i večernji obrok’, objasnila je.
Ovo su savjeti doktorice Jorge za prehranu nakon 50. godine koji je otkrila u emisiji ‘Uranak’ na K1 televiziji.
‘Tu postoje 2,3 bitna problema. Prvi je gubitak mišićne mase, osobito kod žena, no dokazano je da je taj gubitak znatno manji kod fizički aktivnih osoba. Drugi problem je prehrana bogata proteinima. Treće, potrebno je smanjiti ukupni energetski unos. Najjednostavniji način za to je eliminacija onog što nazivamo ‘luksuznim’ kalorijama, a to su slatkiši. Kad se to eliminira i kad se uspostave tri pristojna obroka, nema više nikakvih problema’, zaključila je liječnica.