Neke namirnice pridonose zdravlju crijeva, dok druge mogu štetiti probavi, uzrokujući nadutost, probavne smetnje i stalne upale.

Takva hrana koja šteti zdravlju crijeva također usporava metabolizam i time pogoršava debljanje. Američka dijetetičarka i nutricionistica Abby Grimm izdvojila je 2 namirnice za koje svi misle da su zdrave, a štetne su za crijeva.

Žitarice s umjetnim sladilima

Kako bi poboljšali okus, mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija i naštetiti zdravlju crijeva. Osim toga, nutricionistica sugerira da konzumacija umjetnih sladila može ometati prirodnu regulaciju apetita u tijelu i potencijalno pridonijeti povećanom unosu kalorija, a time i debljanju.

Žitarice
Shutterstock 

'Ne samo da su žitarice često siromašne vlaknima i hranjivim tvarima, već često sadrže šećer, šećerne alkohole i umjetne zaslađivače koji mogu poremetiti rad crijeva. Šećerni alkoholi mogu izazvati nadutost i grčeve u želucu te poremetiti sastav dobrih i loših bakterija u crijeva', kaže nutricionistica.

Voćni jogurti

Jogurti koji sadrže šećer mogu štetno djelovati na crijeva, jer uzrokuju nadutost i probavne smetnje. Pretjerani unos šećera može poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija i dovesti do upale, prenosi Espreso.

Voćni jogurt
Shutterstock 

'Mnogi jogurti imaju previše dodanog šećera, što premašuje preporučeni dnevni unos. Višak šećera potiče rast štetnih crijevnih bakterija, što dovodi do upala, nadutosti i probavnih problema. Određeni jogurti sadrže umjetne zaslađivače, za koje studije pokazuju da potencijalno mogu poremetiti sastav crijevne mikroflore i tako pridonose debljanju', ističe liječnica.