Prof. dr Aleksandra Pavlović Marković, gastroenterologinja, detaljno je objasnila sve što treba da znate o bolestima crijeva, simptomima i pregledu.

Prema njezinim riječima, svaki peti pacijent u općoj praksi ima neku bolest crijeva, a svi se boje kolonoskopije, tj. optičkog pregleda debelog crijeva kolonoskopom. Tri su simptoma koji pokazuju potrebu za ovim pregledom, a u nastavku saznajte sve što trebate znati o bolestima crijeva i dijagnostici.

Je li istina da su crijeva ogledalo zdravlja?

'Istina je. 400 godina prije naše ere Hipokrat je rekao da sve bolesti kreću iz našeg želuca. Nije točno znao kako, ali danas znamo da u našim crijevima ima čak sto tisuća milijardi mikroorganizama. Svi ti mikroorganizmi imaju svoj vlastiti imunološki sustav, pa su oni okidači dobrog i lošeg imunološkog sustava našeg tijela. Svakako, mnogo toga počinje iz crijeva', rekla je liječnica.

Crijeva
Shutterstock 

Što uzrokuje najveći problem crijevima?

'Osamdeset posto naše gastroenterološke prakse su tzv. funkcionalne bolesti crijeva, a 20 posto su prave organske bolesti kao što su ulkusi, teški artritisi, kronične upalne bolesti, rak, ciroza jetre. Kada pacijent ima tegobe, a isključimo sve organske bolesti, kažemo da ima funkcionalnu bolest crijeva. Mogu biti povezane s gornjim i donjim dijelovima probavnog trakta, uzrokuju mučninu, nadutost, nelagodu i bol u želucu', objasnila je.

'Moram reći da je otprilike svaki peti pacijent u općoj praksi pacijent s funkcionalnim bolestima crijeva, a kod nas čak 80 posto. Dakle, imamo sreću da su to funkcionalne bolesti, da nisu ozbiljne. Pacijent tko boluje od toga ima velikih problema i kad isključimo sve organske bolesti, onda se i on osjeća bolje', dodala je.

Što je nervoza crijeva?

'Sama definicija je obavezna prisutnost boli ili nelagode u trbuhu uz neke poremećaje stolice. Ta definicija kaže da može biti prevladavajući zatvor, prevladavajući proljev ili kombinacija zatvora i proljeva, što je najteže liječiti od svih komplikacija. Svi pacijenti nas pitaju za uzrok, ali to nije poznato, ali na to utječu pacijentova genetika, način prehrane i fizička aktivnost i tjelesne aktivnosti', kaže dr. Pavlović Marković.

Crijeva.jpg
Shutterstock 

Što je higijensko-dijetetski režim?

'Više povrća, nešto manje mesa i moramo što više paziti na kvalitetu hrane. Ako pacijent osjeća nelagodu s nekom hranom, treba je djelomično izbaciti, čak i ako je zdrava. Imate mahunarke npr. grašak i grah koji su jako zdravi, ali dovode do nadutosti, jedan je od ključnih simptoma funkcionalne bolesti, moram reći da to nije ništa strašno i lako je dijagnosticiramo', objasnila je.

Kako dobivate dijagnozu?

'Često nas pitaju je li endoskopija potrebna odmah. Naravno da nije. Dijagnozu postavljamo razgovorom s pacijentom. Pregledamo, opipamo abdomen pacijenta, to je fizikalni nalaz. Mi liječnici kažemo da tu leži 50 posto dijagnoze. Morate obaviti opće laboratorijske i biokemijske analize, pregledati štitnu žlijezdu i napraviti test na okultno krvarenje, što je vrlo važno, odnosno na prisutnost mikroskopske krvi. Ako je to sve negativno skoro smo sigurni da se ne radi o organskim bolestima i da pacijent ne mora ići na endoskopiju', opisala je doktorica.

Tko više obolijeva - muškarci ili žene?

'Žene. Razlog je nepoznat, ali mi smo hormonski ovisni, žene imaju drugačiji metabolizam i češće ih pogađaju ti problemi', odgovorila je ona.

Pregled
Shutterstock 

Što je enteroskopija?

'Naši pacijenti dobro poznaju gastroskopiju i kolonoskopiju, ali prije 20 godina nismo mogli ni pogledati u tanko crijevo. Zato imamo endoskopske metode, savitljivu cijev s optičkim vlaknima, to je video instrument. Enteroskopija je pregled tankog crijeva. Zatim, endoskopska kapsula je vrsta endoskopije gdje progutamo jednu tabletu i onda obrađujemo podatke iz tankog crijeva, vrlo je lagana, ima kamericu. Doktoru treba 2-3 sata za jedan pregled. Ako propusti najmanji dio crijeva, može se propustiti cijela dijagnoza. Mora biti zatvoren, koncentriran. Postoje i kompliciranije metode', ispričala je liječnica.

Glavni simptom koji zahtijeva endoskopiju

'Idete kada su alarmantni simptomi. Za svaku pojavu krvi u stolici morate ići na kolonoskopiju. Vrlo često nema problema u debelom crijevu. Možda su hemoroidi, ali moramo isključiti mogućnost da postoji problem debelog crijeva. Sljedeći simptom je gubitak tjelesne težine, a anemija je apsolutna indikacija za pregled debelog crijeva', zaključila je prof.dr. Aleksandra Pavlović Marković.