Ako imate problema s viškom nakupljanja masnoća i sitne prljavštine na vašem tjemenu, vjerojatno je vrijeme za šampon za dubinsko pranje kose.

Na tržištu postoji mnogo opcija, ali mi vam donosimo jednu provjerenu i obožavanu ‘uradi sam’ opciju. Šampon za dubinsko čišćenje kose i vlasišta možete napraviti sa sastojkom kojeg sigurno imate kod kuće. Ljubitelji prirodnih proizvoda vjerno koriste ovu metodu i zbog toga što ne sadrži sulfate ni druge supstance koje mogu biti štetne, a možemo ih pronaći u klasičnim šamponima u trgovinama.

njega kose
Shutterstock 

Ono što biste trebali znati prije nego što počnete koristiti šampon sa sodom bikarbonom jest da ga morate koristiti pažljivo. Soda bikarbona ima vrlo visok pH, dok naša koža, uključujući i vlasište ima nizak, kiseli pH, što znači da ga soda bikarbona može poremetiti. Posljedice koje prekomjerno korištenje može izazvati su isušena kosa i ispucali vrhovi, ali i upala, svrbež i crvenilo vlasišta.

njega kose
Shutterstock 

Šampon od sode bikarbone biste dakle trebali koristiti jedino kad je vašem vlasištu stvarno potrebno dubinsko čišćenje, kao i bilo koji drugi šampon takve vrste. Potrebu za dubinskim čišćenjem prepoznat ćete po nakupinama na vlasištu koje su zapravo ostaci šampona, mrtve stanice kože, sebum i znoj. Obično se pojavljuju kao bijele suhe ljuskice nalik prhuti. Još jedan indikator da vam je potreban pročišćavajući šampon je i ako osjećate bol u kosi, odnosno vlasištu, što može izazvati i upalu vlasišta.

Recept za ovaj šampon prilično je jednostavan. Sastojci koji su vam potrebni su soda bikarbona i mlaka voda.

Za dužinu kose do ramena, u zdjelicu prvo usipate 2-3 žličice sode bikarbone, a zatim ulijete 6-9 velikih žlica mlake vode. Potrebno je miješati dok se sastojci sasvim ne povežu i dok ne dobijete teksturu nalik pasti. Za kraću ili dužu kosu, smanjite ili uvećajte količinu sastojaka po potrebi. Ako želite, u mješavinu možete dodati i par kapi vašeg najdražeg esencijalnog ulja.

njega kose
Shutterstock 

 Šampon je najbolje koristiti odmah nakon što ga napravite, ne preporučuje se spremati ga za poslije. Kad šampon nanesete na mokru kosu, nježnim pokretima umasirajte ga u vlasište. Šampon se neće pjeniti jer ne sadrži sapun, a vrlo je bitno da ga blago nanosite. Abrazivna tekstura dobivene paste može oljuštiti i očistiti vlasište, baš poput pilinga, ali ga može i oštetiti ako niste pažljivi. Ostavite da djeluje 1-3 minute, a zatim isperite šampon toplom vodom.

Nakon što ste šampon temeljito isprali, sljedeći korak je da ispiranje još jednom završite s jabučnim octom. Ovaj korak će pomoći kosi da se ne kovrča i dati joj sjaj. Također će vašem vlasištu vratiti pH balans nakon korištenja sode bikarbone i ostaviti ga hidratiziranim i zaštićenim. Kao i sa sodom, i s octom treba biti oprezan, ne koristiti ga previše, već samo kad radite tretman dubinskog pročišćavanja. Nakon toga svoju kosu možete osušiti i stilizirati kao i obično.

Najvažnije je da pronađete balans koji najbolje odgovara vama i potrebama vaše kose, pogotovo ako mijenjate rutinu ili proizvode za njegu kose. Ovaj kućni pripravak mogao bi biti pravo rješenje za čistu, zdravu i lijepu kosu. Isprobajte ga!