Frizzy kosa; suha kosa bez željenog sjaja i, treće, loše pogođena plava nijansa, problemi su s kosom koji najčešće muče Hrvatice, pokazala je anketa koju smo proveli na uzorku od 1773 osobe. Naime, svaka treća žena koja je sudjelovala u našem istraživanju, požalila se na činjenicu da joj kosa nije ni ravna, ni kovrčava, da strši, da nikad nije lijepo zaglađena te da je jednom riječju – neukrotiva. Sjajna i glatka kosa san je svake žene, no frizzy kosa glatka je samo onda kad je već masna i spremna za novo pranje, a to – dakako – nije opcija. 'Kosa mi je dosta suha i nema željeni sjaj. Gusta je i nije sasvim ravna. Trebala bih ju stalno peglati, a i to ju onda dodatno uništava!'; 'Uff... Jako gusta kosa, koje je niti ravna, niti frčkava. Najgora noćna mora. Previše vremena gubim na peglanje, kako bi donekle izgledala lijepo!'; samo su neki od komentara žena koje su sudjelovale u našem istraživanju, a koje muku muče s frizzy kosom.

DOSSIER KOSA Saznali smo koje brige najviše more Hrvatice i njihove uvojke
Keune 

Puno je razloga za takvo stanje, pojašnjava Mirka Vrbanić Čorak, edukacijski ekspert i viši savjetnik u prodaji i marketingu Keune Adriatic, pa je kod nekih jednostavno riječ o takvom tipu kose, koja je sklona lomljenju i koja je neukrotiva, no nerijetko i mi sami, svojim navikama – prije svega pretjeranim kemijskim i toplinskim tretiranjem, ali i nasilnim raščešljavanjem, čvrstim vezanjem i sl. – utječemo na lijep i zdrav izgled kose. Takva kosa u isto je vrijeme najčešće i jako lomljiva i suha, a to je još jedan vrlo čest problem 'prijavljen' u našoj anketi. Kako onda ukrotiti takvu kosu? U Keune akademiji u tu svrhu preporučuju Lumi Coat, luksuzni sprej za veličanstven sjaj kose profesionalnog brenda Keune Haircosmetics, koji doslovno zatvara kutikulu, štiti ju od daljnjeg oštećenja i vraća joj sjaj. Ova lagana, blistava maglica u spreju, nanosi se na čistu, mokru kosu, a budući da se proizvod dodatno aktivira toplinom, preporučuje se kosu osušiti fenom.

'Nakon neuspješnih odlazaka u frizerske salone u nadi da ću dobiti lijepe plave hladne pramenove, ispala bih uvijek žuta ili narančasta pa je popravljanje boje ostavilo traga na mojoj kosi. Željela bih divne plave pramenove i malo njege za kosu, da se ne lomi i da ne bude suha', kazala je u našoj anketi Lucija, jedna od brojnih žena kojima nikako ne uspijeva postići željenu, plavu nijansu. I, uistinu, da plava kosa može biti problematična, potvrđuju i u Keune Akademiji. No jednom kad postignete željenu nijansu, najvažnije je očuvati boju da ne postane mjedena—žuta.

DOSSIER KOSA Saznali smo koje brige najviše more Hrvatice i njihove uvojke
Shutterstock 

U tu svrhu preporučuju se koristiti šampon i regenerator iz linije Care Silver Savior, koji svojim jakim ljubičastim pigmentom neutraliziraju bakreno-zlatne tonove te osvježavaju hladnu, pepeljastu boju. Proizvodi Silver Savior imaju posebnu tehnologiju Bond Fusse koja čuva veze u kosi za vrijeme procesa posvjetljenja te osnažuje i čini kosu čvršćom. Keune Blond programom uključuje i još nekoliko super proizvoda za njegu plave kose: pudere za posvjetljenje Power Blonde i Cream Blonde; kao i dva potpuno nova proizvoda za njegu u salonu - After Blonde Treatment i Silver Savior Foam Treatment - za zdravu, meku i trajno regeneriranu kosu.

DOSSIER KOSA Saznali smo koje brige najviše more Hrvatice i njihove uvojke
Keune 

Pretjerano ispadanje kose; prerano pojavljivanje sijedih vlasi; kosa kao slama; gubitak sjaja u menopauzi; kosa masna na tjemenu, a suha na vrhovima; prečesto bojenje zbog sijedog izrasta; tanka kosa bez forme..., samo su neki od najučestalijih problema koje ste naveli u našoj anketi. Među gotovo 1800 vaših prijava, iz Keune su odabrali tri čitateljice, pobjednice natječaja #TvojaKosaNašaBriga. Hair makeover uz šest mjeseci ( 1x mjesečno) održavanja i njege u gradu stanovanja te poklon paket od 10 proizvoda koji su individualno namijenjeni njezinoj njezi i stylingu razveselit će pobjednicu natječaja Paulu Glavinić, koja je prijavila tzv. 'mama kosu', tj. onu koju 'češljaju dječje ruke umjesto češlja frizerke, koja je zavezana šarenim dječjim gumicama u niski rep, umjesto da je glamurozna ili sveže ispeglana u salonu i kojoj nedostaje njege, brige, odvažnosti i lepršavosti'. Dvije utješne nagrade, poklon paketi proizvoda odabrani prema tipu kose i potrebi dobitnica u iznosu od 1000 kn, odlaze Katarini Mohović i Adriani Pelivan.

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom Keune.