Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Ubojstvo Georgea Floyda duboko je promijenilo industriju zabave

Autor Maja Šitum
Autor Maja Šitum

Prosvjedi pod nazivom Black Lives Matter, pokrenuti nakon što je Afroamerikanca Georgea Floyda ubio policajac bijelac Derek Chauvin, tjednima traju u SAD-u i svijetu; promjena ozračja odrazila se i na tv, film i glazbu - HBO je uklonio klasik ‘Zameo ih vjetar’, ukinute su reality serije ‘Cops’ i ‘Live PD’, a na Netflixu više nema serija ‘Little Britain’, ‘The Mighty Boosh’ i ‘The League of Gentlemen‘

Izvor: Profimedia

Afroamerikanca Georgea Floyda ubio je policajac bijelac Derek Chauvin, što je potaknulo prosvjede pod nazivom Black Lives Matter koji tjednima traju u Sjedinjenim Američkim Državama. Osim pravde za žrtve, traži se dokidanje strukturalnog rasizma te nasilja nad crncima, a posljednji su događaji potaknuli i promjenu u kulturi, i to ne samo u SAD-u nego i u svijetu.

Tijekom posljednjih tjedana srušeni su brojni kipovi koji su veličali vojnike, generale i sustav života na robovlasničkom američkom jugu. Tako je iz parka Greenfield u Indianapolisu uklonjen više od deset metara visok spomenik konfederacijskim vojnicima koji je 1928. godine postavila bjelačka teroristička organizacija Ku Klux Klan. Uklonjeni su ili srušeni i brojni drugi podsjetnici na opresiju, ropstvo i neravnopravnost u SAD-u, a nezadovoljstvo su iskazali i prosvjednici u Velikoj Britaniji. U Bristolu su srušili i u more bacili spomenik trgovcu robljem iz 17. stolje­ća Edwardu Colstonu, a lokalne vlasti u belgijskom Antwerpenu uklonile su 9. lipnja spomenik kralju Leopoldu II. koji je za vladavine Kongom počinio genocid u kojem je stradalo između 10 i 15 milijuna Afrikanaca, a termin zločin protiv ljudskosti prvi se put koristio da se opiše njegova uprava nad tim dijelom svijeta.

Izvor: Profimedia


Promjene ozračja svjestan je i country bend Lady Antebellum koji je prošli tjedan promijenio ime u Lady A, a članovi su se ispričali što su svojim imenom veličali i normalizirali represivan i rasistički sustav. Naime, Antebellum označava razdoblje prije Američkoga građanskog rata i ekonomski procvat Juga zahvaljujući besplatnoj radnoj snazi, odnosno ropstvu.

Promjena nije zahvatila samo spomenike nego i filmove, a najjače je odjeknulo što HBO povlači klasik ‘Zameo ih vjetar’ jer veliča rasne stereotipove poput onih da su crnci priglupi, uvijek nasmijani ljudi koji su voljeli raditi za svoje vlasnike. Na sve to ukazao je scenarist John Ridley u kolumni objavljenoj u Los Angeles Timesu koju je naslovio “Hej HBO, ‘Zameo ih vjetar’ veliča horore ropstva. Maknite ga sa svojih platformi”.

- Svjestan sam da su filmovi često razglednice povijesnog trenutka. Ovaj film veliča predratni jug, a kada ne ignorira sve grozote ropstva, ističe neke od najgorih stereotipova. Ro­man­tizi­rano prikazuje Konfederaciju i njihovu borbu kao nešto bolje od onoga što je bila - krvava borba za pravo da posjeduju, prodaju i kupuju ljudska bića - napisao je Ridley kojem je scenarij filma ‘12 godina ropstva’ donio nagradu Oscar.

Izvor: Profimedia


Dan nakon njegove objave HBO je film povukao i obvezao se ponovno ga objaviti kada mu da pravilan ‘edukacijski kontekst’. Kada će to biti, ne zna se, a potvrđeno je da su ukinute reality serije ‘Cops’ i ‘Live PD’ zbog glorifikacije prevelike primjene policijske sile.
U jeku prosvjeda na Netflixu je najgledaniji film postao ‘Tajni život kućnih pomoćnica’ koji je trebao prikazati iskustva crnkinja koje su se brinule o bogatim južnjačkim obiteljima 60-ih godina prošlog stoljeća. Iako je film dobio nekoliko nominacija za Oscar, sada su protiv njega ustale brojne njegove zvijezde svjesne da je umanjio grozote segregacijskih zakona i koristio stereotip da crncima treba bijeli spasitelj. Film više nije najgledaniji na Netflixu, koji je dodao novu rubriku posvećenu pokretu Black Lives Matter, a u Americi su ‘Selma’ (koja obrađuje marš koji je Martin Luther King organizirao iz grada Selma u Montgomery) i ‘Just Mercy’ (film o borcu za ljudska prava Bryanu Stevensonu) dostupni za besplatno streamanje.

Izvor: Profimedia


Maknute su i serije ‘Dukes of Hazard’, a BBC je uklonio epizodu ‘Germans’ kultne serije ‘Fawlty Towers’ jer se u njoj koristi pogrdna riječ za osobu crne kože. No nakon oštrih reakcija publike i Johna Cleesea, koji je rekao da serija nije nikada zagovarala takva mišljenja nego ih je ismijavala, obvezali su se vratiti nastavak.

S Netflixa su skinute i serije ‘Little Britain’, ‘The Mighty Boosh’, ‘The League of Gentlemen’ i svi projekti glumca Chrisa Lilleya zbog upotrebe crnog lica, odnosno bijelaca koji glume pripadnike drugih rasa.

Promjenu će proći i NASCAR, američka trkačka asocijacija koja će na svojim natjecanjima zabraniti konfederacijske zastave, a one bi se mogle dogoditi i u američkoj vojsci. Potvrdili su da su voljni mijenjati imena svojih institucija koje su nazvane po južnjačkim generalima, ali tome se odmah usprotivio američki predsjednik Donald Trump.

Najčitanije

Najnovije