U petak, 11. rujna 2020. u 16:00 sati, na glavnom zagrebačkom trgu, kod kipa bana Josipa Jelačića, glumci kazališta Moruzgva održali su performans uoči premijere najnovije predstave 'Majstori'. Iako su posljednji mjeseci za sve djelatnosti bili izrazito izazovni, kreativnu je industriju pandemija koronavirusa najviše pogodila pa je i sama činjenica da je se u takvim uvjetima uspjela pripremiti nova predstava, nadasve pohvalna. U svoju obnovu grada Zagreba, naoružani humorom, krenuli su glumci kazališta Moruzgva, a jedna od njih je i Ecija Ojdanić koja je u razgovoru za Story.hr otkrila što publika može očekivati od predstave 'Majstori', ali i koliko je zahtjevno stvarati u ovim izazovnim vremenima.

O čemu govori predstava 'Majstori'?

Predstava govori o adaptaciji tri stana u jednoj zgradi u Zagrebu nakon potresa. I za vrijeme pandemije.

Koga vi igrate u predstavi? Koliko vam je bilo zahtjevno ući u tu ulogu?

Moj lik zove se Milena. Njen život se jako komplicira nakon smrti njenog muža, i propasti butika. Primorana je, da bi prehranila obitelj, prihvatiti posao na gradilištu gdje je nekoć radio njen muž. Kako je, poput većine žena, spretna s rukama, dosta se dobro snašla na gradilištu.

Jeste li prije nekoliko mjeseci, kada su u središtu pažnje bili upravo potres u Zagrebu i pandemija koronavirusa, uopće mogli i zamisliti da ćete se sada, na svojevrstan način, svemu tome i smijati? Kako sada gledate na cijelu tu situaciju?

Rad na predstavi bila nam je svojevrsna terapija

 Kad sam krenula prije godinu dana dogovarati s Anom Tonković Dolenčić pisanje teksta za našu novu predstavu, ona je izrazila želju da napiše tekst o adaptaciji stanova. Ali i peripetijama i nerijetko traumama koje nosi jedan takav pothvat. Izradila je čvrst sinopsis, detaljno razrađene karaktere... i onda se dogodio 22. ožujka. Shvatili smo da je nemoguće raditi predstavu o adaptaciji stanova, a da u predstavi nema tako snažnog motiva poput potresa u Zagrebu. I eto, slijedom nesretnih okolnosti po žitelje Zagreba, dobili smo trenutno najaktualniju predstavu u Hrvatskoj. Rad na predstavi bila nam je svojevrsna terapija. A nadamo se da će isto tako djelovati na našu publiku.


S pandemijom je došlo i 'novo normalno'. Koliko se ono odrazilo na vaš posao? Kako sada izgledaju pripreme predstava? Kako je glumiti pred publikom pod maskama?

Naprosto nisam mogla podnijeti činjenicu da nas nešto može tako ograničiti

 Kazališna djelatnost bila je jedna od zabranjenih djelatnosti. A i među zadnjima se otvorila. Sve skupa je bilo šokantno i teško za prihvatiti i izdržati. Ali mi u Moruzgvi se nismo dali. Tijekom lock downa započeli smo s online probama za moju monodramu 'Vla Vla Vlajland cabaret'. I uspjeli napraviti predstavu unatoč teškim, potpuno novim okolnostima. Predstava 'Vla Vla Vlajland cabaret' imat će zagrebačku premijeru 18. listopada i 25. rujna izlazimo s premijerom 'Majstora' u Rijeci. Naprosto nisam mogla podnijeti činjenicu da nas nešto može tako ograničiti. A rad na novim predstavama bio je efikasan lijek protiv tjeskobe. Uspjeli smo i odigrati 30-ak predstava nakon prestanka lock downa na otvorenim pozornicama. E, sad dolazi pravi izazov za sve. Kako će izgledati naša zimska sezona, pred gledalištem u kojem može biti samo trećina publike, vidjet ćemo. Mi smo navikli igrati pred prepunim gledalištem. Sigurno neće biti lako. Ali nema zaustavljanja. Idemo hrabro naprijed. Moram naglasiti da su kazališta potpuno sigurna mjesta za publiku. Držimo se svih propisanih mjera. Mjesta su udaljena, ljudi nose maske, i rizik širenja zaraze je sveden na minimum.

Kakvu poruku želite poslati publici ovom predstavom?

Kao i sve naše predstave, ona u sebi nosi dašak optimizma. Ako se možemo smijati svojoj nevolji, to je siguran znak da smo psihički zdravi. Evo testa i za nas izvođače , i za publiku.